Uitleg over

Hittegolf

Een hittegolf is een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn.

In Nederland is officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur bij het KNMI in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen). Bovendien moet het in die vijf dagen op zeker drie dagen minstens 30 graden zijn (tropische dagen).

Landelijke hittegolven

Sinds 1901 telt het KNMI het aantal landelijke hittegolven. De langste hittegolf beleefde ons land in 1975. Op 29 juli begon een aaneengesloten reeks van achttien zomerse dagen, waarvan er zes tropisch waren. In de zomer van 1976 kwam een hittegolf voor van zeventien dagen, waarvan er tien tropisch waren.

Ook de hittegolf in de zomer van 2006 tussen 15 en 30 juli was met een lengte van zestien dagen één van de langste en meest intense in zeker honderd jaar. Dat was de tweede hittegolf van 2006, ook tussen 30 juni en 6 juli werd het criterium voor een landelijke hittegolf bereikt.

Regionale hittegolven

Regionaal in Brabant en Limburg komen vaker hittegolven voor. Ze duren hier vaak ook langer dan elders. Het noorden telt er minder en langs de kust is tropische warmte bijzonder. In Leeuwarden is sinds het begin van de waarnemingen (1951) alleen in 1975 (3 tot 15 augustus), 1976 (23 tot 28 juni), 1997 (6 tot 13 augustus), 2003 (5 tot 12 augustus) en 2004 (5 tot 10 augustus) een regionale hittegolf voorgekomen.

 

Meer uitleg over

  • Scherpe begrenzing van de bewolking dicht bij zee (foto: Jannes Wiersema)

    Zonnige stranden

    Vooral in het voorjaar en de zomer is de kust meestal zonniger dan het binnenland. Wolken worden vanuit zee verdreven en maken plaats voor blauwe lucht en zon.
  • De zomer van 2013 grossierde in mooie dagen (foto: Jannes Wiersema)

    Mooi-weerdagen

    Mooi weer is subjectief. Voor een zeiler moet het waaien, een fietser houdt juist niet van tegenwind en aan het strand willen we zon en aangename warmte.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over