Uitleg over

Stuifmeel

In het voorjaar produceren bomen en bloeiende grassen bij warm, zonnig weer en een lage luchtvochtigheid veel stuifmeel.

Stuifmeelkorrels, ook wel pollen genaamd, afkomstig van dennen, berken, sparren en andere coniferen kunnen bij een krachtige wind afstanden afleggen van honderden kilometers. Wanneer de wind in de nacht gaat liggen, valt het stuifmeel op het aardoppervlak. Hier wordt het als een dun lichtgeel laagje zichtbaar.

Pollenkrans in stuifmeelkorrels van een sparreboom in de zon
Pollenkrans in stuifmeelkorrels van een sparreboom in de zon (Bron: Peter Paul Hattinga Verschure)

Stuifmeel wordt vaak aangezien voor zand of saharastof. Het is vooral goed zichtbaar op tuinmeubilair en auto's. De hoeveelheden zijn groot. Op een schuin liggend tuimelraam met een oppervlak van één vierkante meter komen onder gunstige omstandigheden naar schatting meer dan een miljard stuifmeelkorrels terecht. Deze zijn voornamelijk afkomstig van de den, spar en berk. 

Hooikoorts

Veel stuifmeel komt ook van grassen, die in het voorjaar in bloei komen. Dat stuifmeel kan bij inademing aanleiding geven tot verschijnselen van hooikoorts, zoals niezen of tranende ogen.

Stuifmeel in de lucht

Vooral in of na een periode met zonnig en droog weer zit er veel stuifmeel in de lucht. Een oostenwind kan met stuifmeel beladen lucht aanvoeren uit Centraal- en Oost-Europa. Hier groeien veel bomen die later bloeien dan in ons land. Verder waait er door een droge oostenwind veel stuifmeel op van de grond. 

Weerwaarschuwingen

Speciale verwachtingen en informatie over hooikoorts en stuifmeel op teletekstpagina' 714. Pollennieuws.nl biedt een vijfdaagse verwachting van de hooikoortsbelasting gebaseerd op gegevens van het KNMI, actuele meldingen en historische gegevens.

Meer uitleg over

  • Als de zon af en toe schuil gaat dringt minder UV tot de aarde door dan bij een onbewolkte lucht (Bron: Jannes Wiersema)

    UV-zonlicht

    De zon straalt ultraviolet licht (UV) uit. Dat licht kunnen we niet zien, maar wel voelen. Door veel UV kan de huid rood kleuren of verbranden.
  • De meeste mensen zijn allergisch voor gras dat bloeit tussen mei en augustus (Bron:Jannes Wiersema).

    Hooikoortsweer

    Mensen met hooikoorts hebben last van stuifmeel (pollen) in de lucht. De verschijnselen komen het meeste voor in het voorjaar, met name in mei en juni.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over