Uitleg over

Winterse gladheid door sneeuw

Sneeuwbuien kunnen het verkeer behoorlijk parten spelen. Bij heftige neerslag kan het wegdek in een mum van tijd spiegelglad worden.

De intensiteit van sneeuw kan plotseling veranderen en over korte afstanden sterk verschillen. Voor het verkeer is dat verraderlijk. Want ook de toestand van het wegdek kan van plaats tot plaats sterk verschillen.

Vooral na een flinke bui bij temperaturen rond het vriespunt en lage wegdektemperaturen, kan de weg nog lange tijd glad blijven. Gaan de buien vergezeld met windstoten, dan verslechteren de omstandigheden voor het verkeer nog verder.

Slecht zicht

In sneeuwbuien loopt het zicht plotseling sterk terug. Bij lichte sneeuw is het zicht nog zo’n één tot twee kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen tweehonderd en vijfhonderd meter, vergelijkbaar met het zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen. Soms zelfs tot minder dan vijftig meter. Dat komt overeen met het zicht in zeer dichte mist.

Sneeuwbuien kunnen het verkeer behoorlijk parten spelen. De neerslag kan heftig zijn waardoor het wegdek in een mum van tijd spiegelglad kan worden (foto: Sjaak van den Ham, KNMI).
Sneeuwbuien kunnen het verkeer behoorlijk parten spelen. De neerslag kan heftig zijn, waardoor het wegdek in een mum van tijd spiegelglad wordt (foto: Sjaak van den Ham, KNMI).

Grote verschillen

In een deel van het land kan een dik pak sneeuw vallen terwijl het landschap een eindje verderop groen blijft. Het weer kan over een afstand van nog geen tien kilometer totaal anders zijn.

Ook hoogteverschillen kunnen invloed hebben op de neerslag. De koude lucht waarin sneeuwbuien ontstaan, is vooral op grote hoogte koud. Hierdoor gaat de neerslag op de heuveltoppen van de Veluwe of van Limburg eerder in sneeuw over dan in lagere delen van Nederland.

Waarschuwingen voor gladheid

Het KNMI houdt in hun waarschuwingen voor gladheid rekening met de plaatselijke verschillen. Ook het tijdstip van neerslag is van belang. Sneeuwbuien in de spitsuren leveren meer problemen op dan sneeuwval in de rustige nachtelijke uren.

Meer uitleg over

  • Storm aan de kust

    KNMI waarschuwingen

    Voor welke weerfenomenen waarschuwt het KNMI? Wanneer wordt er een code geel, oranje of rood uitgegeven? Welke criteria hanteert het KNMI?
  • Weerkaart van een depressie ©KNMI

    Depressie

    Een depressie is een gebied met lage luchtdruk die ontstaat in het grensgebied tussen twee verschillende luchtsoorten.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over