Wolkbreuken leiden lokaal tot wateroverlast in Enschede
Bron: Robert Hoetink
Uitleg over

Zware regen

Intensieve regen met enkele tientallen millimeters in korte tijd kan leiden tot wateroverlast op wegen en aquaplaning (watergladheid).

Zware regen levert vooral op wegen waar het water langzaam wegloopt gevaar op voor het verkeer. Tijdens hevige regen kan het zicht vooral bij hoge rijsnelheid flink teruglopen. In combinatie met opspattend water tot minder dan honderd meter is dat vergelijkbaar met dichte mist.

Frequentie

Een willekeurige plaats in ons land krijgt gemiddeld vijf keer per jaar een hoeveelheid regen van minstens 20 en 24 millimeter binnen een etmaal. Een etmaalsom van minstens 26 tot 32 millimeter komt ongeveer twee keer per jaar voor. Eens per tien jaar valt er minstens 50 tot 62 millimeter op een dag.

Zware regen in de zomer

De meeste regen valt in de zomer, vooral uit onweersbuien. Zo kreeg De Bilt op 1 augustus 1917 een hoeveelheid van 62,3 millimeter in de regenmeter en op 19 juli 1966 viel hier 61,2 millimeter. Landelijk staat het record op 208 millimeter door wolkbreuken op 3 augustus 1948 in Voorthuizen.

Regenrecords

Uitonderlijk was vooral de zware regen op 28 juli toen in een groot gebied in twee dagen meer dan 100 millimeter werd opgevangen. Op 24 augustus 2002 viel op zeker 23 weerstations meer dan 50 millimeter. Heel bijzonder was 4 december 1960, toen maar liefst 103 neerslagstations minstens 50 millimeter aftapten.

In deze eeuw waren de zomer van 2003 en 2013 met landelijk gemiddeld achtereenvolgens 119 en 137 millimeter in De Bilt de droogste zomers. De overige waren nat of zeer nat, de zomer van 2011 was met landelijk 350 millimeter tegen 225 millimeter normaal zelfs de natste in ruim een eeuw.

Recente records

Ook de laatste jaren viel vooral zomers lokaal veel regen. De zomer van 2006 telde dertien dagen met zware regen, dat wil zeggen meer dan 50 millimeter in een etmaal op minstens één weerstation. De zomers van 2001 en 2002 telden ieder twaalf dagen met zware regen. De zomer van 2014 heeft elf dagen met zware regen opgeleverd.

Klimaatverandering

Neerslag hangt samen met de temperatuur en in een warmer klimaat kunnen grotere hoeveelheden neerslag vaker voorkomen. De winters worden gemiddeld natter en in de zomer neem ook de hevigheid van extreme regenbuien toe. 

Meer uitleg over

  • Storm op de waddenzee

    Storm top 10

    De top 10 stormen in Nederland op een rij. Op 25 januari 1990 trok de zwaarste storm over ons land.
  • Oude temperatuurmeting in De Bilt. In de nok van de Pagode, de grote open hut met een puntdak, staat een thermograaf voor registratie van de temperatuur. Naast de Pagode staat een Stevensonhut, die op vrijwel alle weerstations werd gebruikt. ©KNMI

    Centraal Nederland Temperatuur

    De Centraal Nederland Temperatuur biedt een beschrijving van de temperatuur. Metingen uit het verleden zijn hierdoor vergelijkbaar met de huidige.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over