Nieuwsbericht

150 Jaar KNMI in het 100-jarig Museon

12 juli 2004

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de wereldberoemde meteoroloog Buys Ballot het KNMI oprichtte. Wat begon met eenvoudige weermetingen is uitgegroeid tot een nationaal en internationaal bekend data- en kenniscentrum op gebied van het weer, klimaat en seismologie.

Het KNMI wordt om die reden bij het 100-jarige Museon voor een breed publiek in het zonnetje gezet. In een speciaal ingerichte KNMI-Lustrumzaal wordt onder meer de historie van het KNMI belicht. De bezoeker kan zien hoe er destijds werd gemeten en hoe dat nu gebeurt. In de expositie ziet u hoe regen, hagel of sneeuw ontstaat en wordt er aandacht geschonken aan de impact van het weer op diverse maatschappelijke begrippen zoals bijvoorbeeld kunst en oorlog.
Tevens is dè stoel van Buys Ballot te zien, waarop hij vast zijn wereldberoemd geworden wet bedacht heeft. Daarnaast zijn er zijn diverse interactieve spellen voor jong en oud. In de tentoonstelling is een televisie opnamestudio nagebootst waar de bezoeker zelf het weer kan presenteren. De KNMI-expositie wordt dinsdag 11 mei door John Bernard geopend (alleen voor genodigden en pers) en is tot en met 2 januari 2005 te bezoeken.

KNMI publiekslezingen
Gedurende de expositie geven KNMI-ers 6 duo-publiekslezingen. Een seismoloog vertelt over aardbevingen in Nederland, klimaatdeskundigen over seizoensverwachtingen, de ozonlaag of het broeikaseffect en meteorologen over wolken als weervoorspellers of satellieten en het weerbericht.
De lezingen vinden plaats in de aula van het Museon op dinsdagmiddag (11 mei, 8 juni, 14 september, 12 oktober, 9 november, 14 december) en zijn onderdeel van het reguliere dinsdagmiddag lezingen programma van het Museon. Aanvang 13.30 uur. Zie ook de jubileumsite van het KNMI.

Activiteiten in het kader van 150 jarig KNMI
Rond het thema weer, klimaat en seismologie worden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud, bij regen en zonneschijn. Zie voor actuele informatie de site van het Museon.

Lustrum telefoonkaarten
KPN brengt ter gelegenheid van 150 Jaar KNMI drie speciale lustrum telefoonkaarten uit. Weer en poëzie komen elkaar hier op een unieke wijze tegen. Op het weer geënte dichtregels van de bekende dichters K. Schippers, Alfred Schaffer en Martin Reints, staan op de achterzijde, de bijbehorende zeer creatieve weerkaarten naar idee van de ontwerpgroep Experimental Jetset op de voorzijde.

Opening tentoonstelling
Dinsdag 11 mei j.l. heeft de alom bekende weerman en oud KNMI-er John Bernard de opening 150 Jaar KNMI bij het Museon verricht. Hij onthulde de genoemde telefoonkaarten en nam ze voor het eerst in gebruik waarna het weer van 31 januari 1854 (oprichtingsdatum KNMI) weerklonk. Daarna gaf hij in woord en beeld een historische impressie van de 150-jarige historie van het instituut.

John Bernard bij opening tentoonstelling Museon

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten