Nieuwsbericht

200e geboortedag van Buys Ballot

09 oktober 2017

Waarnemen, kennis en verwachtingen. Op deze drie pijlers is de moderne meteorologie gebouwd. Het weer van morgen hangt samen met dat van vandaag. Wie deze natuurkundige samenhang kent, die kennis verwerkt in een weermodel en dit model voedt met de waarnemingen van vandaag, die weet het weer van morgen. Wie de weersverwachting wil verbeteren, dient te werken aan betere waarnemingen, meer kennis en betere modellen.

Buys Ballot, op 10 oktober precies 200 jaar geleden geboren en oprichter van het KNMI in 1854, was bedreven in elk van deze drie pijlers. Christophorus Henricus Dedericus Buys Ballot (1817-1890) verrichtte waarnemingen, onder meer op de Domtoren in Utrecht. Hij toonde aan dat er een verband bestaat tussen wind en luchtdruk. En hij legde dat vast in de naar hem genoemde Wet van Buys Ballot: met de wind in de rug ligt op het Noordelijk Halfrond het lagedrukgebied links, terwijl aan de rechterkant de luchtdruk hoger is. Hij maakte verwachtingen van bijvoorbeeld stormen, gebaseerd op waarnemingen en zijn kennis van de atmosfeer.

Buys Ballot was veelzijdig, hij had ook een goede pen en was diplomatiek. Hij voerde een succesvolle lobby voor de oprichting van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Hiervoor was hij de ideale persoon. Met Buys Ballot als eerste hoofdirecteur had het KNMI een gouden start en kreeg het instituut al meteen bij de oprichting zijn koninklijke status.

Buys Ballot realiseerde zich bovendien dat de meteorologie alleen kon bloeien door internationale samenwerking. Zeker in een klein land als Nederland is het weer van over de grenzen van grote invloed op het komende weer. Hij stimuleerde in verschillende landen dat volgens dezelfde methoden en met vergelijkbare instrumenten op dezelfde momenten werd gemeten.

Hij legde de basis voor internationale uitwisseling van weergegevens in codes en begon als een van de eersten in de wereld met het maken en verspreiden van weerkaarten, stormwaarschuwingen en weerberichten.

Buys Ballot was de vanzelfsprekende eerste voorzitter van de Internationale Meteorologische Organisatie, de voorloper van de huidige Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Ook het huidige KNMI werkt, in internationaal verband, aan meer en betere waarnemingen, meer kennis van de atmosfeer, en betere weersverwachtingen. Op deze manier kan het KNMI de samenleving zo goed mogelijk blijven adviseren en waarschuwen om risico’s met een atmosferische oorsprong terug te dringen. Tweehonderd jaar na zijn geboorte is Buys Ballot op het KNMI nog springlevend.

Mini-symposium

Ter gelegenheid van zijn 200e geboortedag organiseert het KNMI op dinsdag 10 oktober van 13.30 tot 16.30 uur een mini-symposium gewijd aan Buys Ballot. Drie gerenommeerde hedendaagse vakgenoten bieden een historisch perspectief op de drie zuilen waarop het KNMI door Buys Ballot (10 oktober 1817 – 3 februari 1890) is gebouwd.

Waarnemen

Albert Klein Tank, manager van de vakgroep R&D Waarnemingen en Datatechnologie van het KNMI en hoogleraar Klimaatdiensten aan Wageningen University.

Kennis

Peter Kuipers Munneke, polair meteoroloog bij het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht en televisie-meteoroloog bij de NOS.

Verwachtingen

Huug van den Dool, voormalig Hoofd Verwachtingen en Principal Scientist van het Climate Prediction Center in de VS.

Wilt u het mini-symposium bijwonen of volgen?

Meld u aan om het mini-symposium bij te wonen

Volg het mini-symoposium live via internet

 

Buys Ballot, oprichter van het KNMI en internationaal bekend van de Wet van Buys Ballot over het verband tussen luchtdruk en wind
Buys Ballot, oprichter van het KNMI en internationaal bekend van de Wet van Buys Ballot over het verband tussen luchtdruk en wind

Recente nieuwsberichten

 1. Droger én natter, hoe kan dat?

  Deze zomer kan het je niet ontgaan: het is droog. Door de opwarming van de aarde is het vaker dro...

  20 juli 2018 - Nieuwsbericht
 2. Droogte nu erger dan in 2003

  Het neerslagtekort bedraagt per vandaag gemiddeld over Nederland 230 millimeter. Daarmee is het n...

  18 juli 2018 - Nieuwsbericht
 3. Lichtgevende planten wijzen klimaatonderzoek de weg

  Samen met algen in de oceanen zorgen planten voor bijna alle opname van CO2 uit de atmosfeer. Om ...

  17 juli 2018 - Nieuwsbericht
 4. Extreme hitte in Nederland

  In Nederland komt de temperatuur zelden boven de 35 °C. Rond 2050 krijgen we mogelijk elke één to...

  13 juli 2018 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten