Nieuwsbericht

2013 was vrij koud, droog en vrij zonnig

27 december 2013

Het afgelopen jaar was vrij koud met relatief weinig neerslag en meer zon dan het langjarig gemiddelde. Het jaar eindigt met zeer zacht en onstuimig weer.

De gemiddelde temperatuur was bij het KNMI in De Bilt 9,8 graden tegen 10,1 graden normaal (langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010). Vooral de eerste helft van het jaar was koud. De eerste zes maanden waren stuk voor stuk te koud met een lange vorstperiode van zeventien dagen in januari en de relatief grootste afwijking van de temperatuur in maart. Die maand was de koudste sinds 1987 met veel sneeuw en ijs en door wind en kou ook bijzonder lage gevoelstemperaturen. De lente was in ruim veertig jaar niet zo koud geweest.

De laagste temperatuur van 2013 was -18,0 graden op 16 januari in Herwijnen. Het jaar telde in De Bilt 13 ijsdagen (maximumtemperatuur onder nul) tegen 8 ijsdagen normaal en 64 vorstdagen (minimumtemperatuur onder nul) tegen 58 vorstdagen als norm.

De tweede helft van het jaar was veel warmer met vooral in juli en augustus hoge temperaturen, op 5 en 6 september nog tropische warmte en een uitzonderlijk zachte oktober. In de periode 21- 27 juli was in ons land sprake van een hittegolf (een tijdvak van minstens vijf dagen met 25,0 graden of warmer waarvan minstens drie dagen met 30,0 graden of warmer). De hoogste temperatuur was 36,9 graden op 2 augustus in Arcen.

Het jaar telde in De Bilt zeven tropische dagen (maximumtemperatuur 30 graden of warmer) tegen vier tropische dagen normaal. Op 27 dagen werd 25 graden of meer gemeten, wat vrijwel overeenkomt met het normale aantal van 26 zomerse dagen.
Er viel afgelopen jaar gemiddeld in Nederland rond 750 mm neerslag tegen 849 mm normaal. Vooral in de eerste maanden viel weinig neerslag, maar door de lage temperaturen viel de neerslag wel regelmatig in de vorm van sneeuw. Zelfs op 23 mei zijn nog sneeuwvlokken waargenomen, een zeldzaamheid zo ver in het voorjaar. De zomer was droger dan normaal maar de herfst was de op twee na natste in ruim honderd jaar. In het weekeinde van 11 oktober kreeg een groot deel van het land langdurige regen wat op een aantal plaatsen leidde tot wateroverlast. De meeste neerslag viel dit jaar in Hoek van Holland waar circa 895 mm werd opgevangen. De Kooy bij Den Helder was met ongeveer 620 mm de droogste plaats. De Bilt kreeg rond 840 mm tegen 832 mm normaal.

Op 28 oktober stond langs onze kust voor het eerst in zes jaar een zware storm, windkracht 10. In het Waddengebied zijn op 28 oktober zeer zware windstoten gemeten van 140 tot 150 km/uur. Vlieland meldde de hoogste windstoot van 151 km/uur. Ook op 5 december werd aan de kust een uurgemiddelde windsnelheid van windkracht 10 bereikt. Stavoren registreerde toen een windstoot van 137 km/uur. De noordwesterstorm leidde langs de kust tot zeer hoge waterstanden.

De zon scheen dit jaar ongeveer 1705 uur tegen 1639 uur normaal. Daarmee was 2013 een vrij zonnig jaar. Vooral in de maanden april, juli, augustus en december was het zonnig. Den Helder was de zonnigste plaats met circa 1900 uur zon, Deelen registreerde rond 1510 uur zon.

Zeer zachte en zeer zonnige december
Het jaar eindigde onstuimig en zeer zacht. December 2013 staat zelfs op de zesde plaats bij de tien warmste decembermaanden sinds 1901. In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur 5,9 graden tegen 3,7 graden normaal. Herhaaldelijk wezen de thermometers meer dan 10 graden aan en op 16 december werd in Ell (L) de landelijk hoogste temperatuur van 13,5 graden gemeten.
Het KNMI telde in De Bilt slechts vijf vorstdagen tegen dertien normaal. IJsdagen met een maximumtemperatuur onder nul kwamen niet voor. Landelijk leverde december 67 mm neerslag op tegen 80 mm normaal. De zon scheen gemiddeld over het land 80 uur tegen 49 uur als langjarig gemiddelde, waarmee dit een zeer zonnige december was. Vooral in het zuidwesten van het land was het zonnig: in Westdorpe werd 101 uur zon geregistreerd.

Klimatologisch jaaroverzicht 2013

Klimatologisch overzicht december 2013

Deze grafiek met de afwijking van de gemiddelde temperatuur ten opzichte van normaal laat zien dat de eerste helft van het jaar en vooral maart koud was waardoor het jaar als vrij koud de boeken in gaat (bron: KNMI)
Deze grafiek met de afwijking van de gemiddelde temperatuur ten opzichte van normaal laat zien dat de eerste helft van het jaar en vooral maart koud was waardoor het jaar als vrij koud de boeken in gaat (bron: KNMI)
Maart was in 2013 de koudste maand in een kwart eeuw: door de harde tot stormachtige oostenwind en de vorst vormden zich langs onze kust bijzondere ijsvormen (foto: Jannes Wiersema)
Maart was in 2013 de koudste maand in een kwart eeuw: door de harde tot stormachtige oostenwind en de vorst vormden zich langs onze kust bijzondere ijsvormen (foto: Jannes Wiersema)
Hoogwater in Delfzijl door de zware storm van 5 december 2013 (foto: Jannes Wiersema)
Hoogwater in Delfzijl door de zware storm van 5 december 2013 (foto: Jannes Wiersema)

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. ’s Werelds breedste gletsjer vertoont barstjes

  De breedste gletsjer ter wereld is de Thwaites gletsjer, gelegen in West-Antarctica. Deze gletsje...

  16 augustus 2022 - Nieuwsbericht
 2. Zwaarste aardbeving in Groningen-gasveld 10 jaar geleden

  Bij Huizinge vond 16 augustus 2012 's avonds een aardbeving plaats van 3,6 magnitude op de schaal...

  15 augustus 2022 - Nieuwsbericht
 3. Spitsbergen: een archipel op de rand van het Noordpoolgebied

  Sommigen zeggen dat het landschap er onherkenbaar is veranderd, zeker vergeleken met vijftig jaa...

  09 augustus 2022 - Nieuwsbericht
 4. Meerjarige droogtes in Nederland waterland?

  De zomer van 2022 wordt gekenmerkt door droogte. Het neerslagtekort en de hoeveelheid water in de...

  02 augustus 2022 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten