Nieuwsbericht

2016 nog warmer dan recordwarm 2015

15 november 2016

2016 is hard op weg het warmste jaar te worden sinds het begin van de metingen in 1880. De wereldgemiddelde temperatuur zal zeer waarschijnlijk nog hoger zijn dan in het recordwarme jaar 2015. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bij het begin van de klimaatconferentie COP22 in de Marokkaanse stad Marrakesh. Volgens voorlopige data komt de wereldtemperatuur 1,2 graden hoger te liggen dan die ten tijde van het begin van het industriƫle tijdperk ofwel eind negentiende eeuw.

Sterke El Niño

Een sterke El Niño met warmer oceaanwater bij de evenaar heeft met name in de eerste maanden van het jaar bijgedragen aan de warmte. Ongeveer 0,2 van de 1,2 graden opwarming ten opzichte van 150 jaar geleden komt door El Niño. De rest – ongeveer 1 graad - is het gevolg van de uitstoot van broeikasgassen door de mens.
De gemiddeld hogere temperaturen in de maand oktober zorgen tevens ervoor dat 2016 recordwarm wordt. Dat betekent dat de 21e eeuw begint met bijna alleen recordwarme jaren. Alleen het jaar 2000 was minder warm. Naast de wereldwijde temperatuur zijn de concentraties broeikasgassen in de atmosfeer ook record hoog.

Opwarming gaat door

“Weer een jaar. Weer een record. De hoge temperaturen die we in 2015 zagen, worden dit jaar weer verslagen”, reageert WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. “De extra warmte van de krachtige El Niño is verdwenen maar de wereldwijde opwarming door broeikasgassen gaat door.”
Taalas wijst op de gevaren van de opwarming: het smelten van het Arctisch ijs zet door en de kans op extreem weer neemt toe. Zo was orkaan Matthew in het Caribisch gebied dit jaar de meest krachtige sinds jaren.

KNMI-inbreng bij COP22

Bij de COP22 in Marrakesh is voor het KNMI klimaatwetenschapper Rob van Dorland aanwezig. “Uit de onderhandelingen komen standpunten die vertaald worden in conclusies”, zegt hij. “Vooral de Europese standpuntbepaling is hier van groot belang. Zeker nu de VS mogelijk van het klimaatakkoord in Parijs af wil. Hier op de klimaatconferentie vraagt bijna iedereen zich bezorgd af wat het presidentschap van Donald Trump zal betekenen voor het klimaat. En hoe China hiermee om gaat. Maar ondanks alle bezorgdheid gaat het werk hier in Marrakesh gewoon door, net als de klimaatonderhandelingen.”  

 

Wereldgemiddelde temperatuur tov 1880-1900 (bron: NOAA/NCEI, 2016 gebaseerd op data t/m september)
Wereldgemiddelde temperatuur tov 1880-1900 (bron: NOAA/NCEI, 2016 gebaseerd op data t/m september)
Kaart van temperatuurafwijkingen van 1981-2010 in januari-oktober 2016 (bron: ECMWF)
Kaart van temperatuurafwijkingen van 1981-2010 in januari-oktober 2016 (bron: ECMWF)

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Gletsjers maken vaker geluid

  Het smelten en afkalven van gletsjers maakt onhoorbaar geluid. Dit infrageluid is gedurende 18 ja...

  12 mei 2022 - Nieuwsbericht
 2. Zeespiegel stijgt bij Caribisch Nederland net wat sneller

  De wereldgemiddelde zeespiegel is de laatste honderd jaar ruim 20 cm gestegen, waarvan 9 cm in de...

  11 mei 2022 - Nieuwsbericht
 3. KNMI onderzoekt effecten van ruimteweer op ons dagelijks leven

  Onze maatschappij maakt gebruik van geavanceerde technologieƫn die in sommige gevallen kwetsbaar ...

  09 mei 2022 - Nieuwsbericht
 4. Stof speelt met wolken

  Saharastof, roetdeeltjes uit verbrandingsgassen, stuifmeel, zeezout; de lucht zit vol met kleine ...

  03 mei 2022 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten