Nieuwsbericht

50 jaar geleden: koudste maand ooit

25 januari 2006

"Ongekend lage temperaturen in ons land waargenomen. De koudegolf heeft nu blijkbaar een hoogtepunt bereikt. Vliegveld Eelde noteerde vanochtend -24 graden, Twente -23 graden. De isotherm van -20 graden ligt over ons land...." 

Dat schreef Nico Grootes half februari 1956 in zijn dagboek van een schaatsliefhebber over 50 jaar Zaanse ijskronieken. Nederland beleefde de koudste maand aller tijden. Februari 1956 was in De Bilt met gemiddeld -6,4 graden 9 graden kouder dan het langjarig gemiddelde. Dat was nog nooit vertoond. Op 1 februari werd het in De Bilt niet warmer dan -11,0 graden, op twee na de koudste winterdag ooit. De vorstinval was opmerkelijk: na twee slappe wintermaanden kwam het er toch nog van en kon op 14 februari de Elfstedentocht worden gereden. Geen makkelijke tocht op hobbelig ijs en soms flinke sneeuwbuien. Het dieptepunt moest toen nog komen: op 16 februari had Uithuizermeeden -26,8 graden, op één na de laagste temperatuur ooit.

Kouderecord van Nederland
Het kouderecord van Nederland staat op naam van Winterswijk waar door KNMI-waarnemer Jaap Langedijk op 27 januari 1942 -27,4 graden werd gemeten!  "Zelfs de wekker was bevroren", vertelde hij journalist Peter Brusse die 4 januari 1997, de dag van de vijftiende Elfstedentocht, een interview publiceerde in Elsevier. Toen hij het metalen huis van de thermometer vast pakte, bleven zijn vingers kleven.

Winter 2006 niet vergelijkbaar
Een kouinval als in 1956 zit er dit jaar niet in hoewel de kouinvasie die vorige maand in Rusland plaatsvond enige gelijkenis vertoont met vijftig jaar geleden. Dit jaar ontbrak echter de oosterstorm waarmee de ijzige kou naar West-Europa werd geblazen. Het bleef hier bij lichte tot hooguit matige vorst.

Winter op internet
De website van het KNMI biedt veel informatie over winterweer. Zo kunt u tegenwoordig de actuele tussen stand  van de winterse kou volgen in de tabel met Hellmann koudegetallen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Hooikoorts begin maart door bloeiende berken. Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haa...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten