Klimaatbericht

Acht instituten observeren samen het klimaat

21 mei 2002

Donderdag 23 mei 2002 is in Cabauw een overeenkomst getekend door acht in Nederland gevestigde instituten die samenwerken in CESAR: een nationaal observatorium van de atmosfeer. Doel van de samenwerking is om de ontwikkeling van het klimaat beter te volgen, te begrijpen en te voorspellen. Slechts op enkele andere plaatsen ter wereld is een vergelijkbare diversiteit aan hoogwaardige meetinstrumenten en -technieken op één locatie aanwezig. In Europa is CESAR zelfs uniek.

De acht samenwerkende partners zijn: het KNMI, de Technische Universiteit Delft, het RIVM, het ECN, de Technische Universiteit Eindhoven, Wageningen Universiteit en Researchcentrum, de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en TNO. De samenwerking heeft CESAR (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research) als naam gekregen en is gevestigd op de KNMI-locatie in Cabauw.

Het wetenschappelijk onderzoek van het observatorium is gericht op klimaatverandering en in het bijzonder de rol van de atmosfeer (wolken, straling, stofdeeltjes, broeikasgassen) daarin. De meetgegevens zullen gebruikt worden als ondersteuning voor milieu- en klimaatbeleid. Ook kan beter worden toegezien op de naleving van internationale afspraken, zoals het Kyoto-protocol. CESAR zal onderdeel worden van een op te richten internationaal netwerk van observatoria. Tevens geeft CESAR gestalte aan de aanbeveling van het Intergovernmental Panel on Climate Change meer aandacht te geven aan systematische waarnemingen van het klimaatsysteem.

Dat acht instituten met hun eigen expertise in CESAR samenwerken heeft een duidelijke meerwaarde. Gecoördineerde observaties op één locatie leveren meer informatie op dan verspreide waarnemingen. Dat is ook de ervaring van CESAR-partners die al eerder samenwerkten in onderzoeksprojecten in het kader van het Nationaal Onderzoek Programma Mondiale Luchtverontreiniging en Klimaatverandering. Deze "sensorsynergie" maakt de ontwikkeling van allerlei nieuwe observatietechnieken mogelijk die ook toegepast kunnen worden in toekomstige satellietmissies.

Observaties en onderzoek van CESAR-partners zal leiden tot betere rekenmodellen om het klimaat te voorspellen. Daarmee wordt een steviger basis gelegd voor het nationale en internationale klimaat- en milieubeleid.

Recente nieuwsberichten

 1. Lichtende nachtwolken vaker te zien door toename in methaan

  Midzomernacht is de tijd van het jaar waarin lichtende nachtwolken in Nederland goed te zien zijn...

  07 juli 2020 - Klimaatbericht
 2. Junimaand met twee gezichten

  Met een gemiddelde temperatuur van 17,5°C was afgelopen junimaand zeer warm. Normaal is 15,6 °C g...

  01 juli 2020 - Klimaatbericht
 3. De ogen van de meteoroloog

  Meteorologen kijken iedere dag naar het weer, maar hun ogen kunnen ook niet alles zien. Daarom kr...

  30 juni 2020 - Klimaatbericht
 4. De permafrost ontdooit

  Het noordpoolgebied warmt hard op, veel sneller dan de rest van de wereld, op sommige plekken zel...

  23 juni 2020 - Klimaatbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten