Nieuwsbericht

Acht instituten observeren samen het klimaat

21 mei 2002

Donderdag 23 mei 2002 is in Cabauw een overeenkomst getekend door acht in Nederland gevestigde instituten die samenwerken in CESAR: een nationaal observatorium van de atmosfeer. Doel van de samenwerking is om de ontwikkeling van het klimaat beter te volgen, te begrijpen en te voorspellen. Slechts op enkele andere plaatsen ter wereld is een vergelijkbare diversiteit aan hoogwaardige meetinstrumenten en -technieken op één locatie aanwezig. In Europa is CESAR zelfs uniek.

De acht samenwerkende partners zijn: het KNMI, de Technische Universiteit Delft, het RIVM, het ECN, de Technische Universiteit Eindhoven, Wageningen Universiteit en Researchcentrum, de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en TNO. De samenwerking heeft CESAR (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research) als naam gekregen en is gevestigd op de KNMI-locatie in Cabauw.

Het wetenschappelijk onderzoek van het observatorium is gericht op klimaatverandering en in het bijzonder de rol van de atmosfeer (wolken, straling, stofdeeltjes, broeikasgassen) daarin. De meetgegevens zullen gebruikt worden als ondersteuning voor milieu- en klimaatbeleid. Ook kan beter worden toegezien op de naleving van internationale afspraken, zoals het Kyoto-protocol. CESAR zal onderdeel worden van een op te richten internationaal netwerk van observatoria. Tevens geeft CESAR gestalte aan de aanbeveling van het Intergovernmental Panel on Climate Change meer aandacht te geven aan systematische waarnemingen van het klimaatsysteem.

Dat acht instituten met hun eigen expertise in CESAR samenwerken heeft een duidelijke meerwaarde. Gecoördineerde observaties op één locatie leveren meer informatie op dan verspreide waarnemingen. Dat is ook de ervaring van CESAR-partners die al eerder samenwerkten in onderzoeksprojecten in het kader van het Nationaal Onderzoek Programma Mondiale Luchtverontreiniging en Klimaatverandering. Deze "sensorsynergie" maakt de ontwikkeling van allerlei nieuwe observatietechnieken mogelijk die ook toegepast kunnen worden in toekomstige satellietmissies.

Observaties en onderzoek van CESAR-partners zal leiden tot betere rekenmodellen om het klimaat te voorspellen. Daarmee wordt een steviger basis gelegd voor het nationale en internationale klimaat- en milieubeleid.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten