Nieuwsbericht

Aeolus-satelliet gaat wind meten vanuit de ruimte

05 april 2016

Volgend jaar brengt de Europese Ruimtevaart Organisatie ESA een satelliet in de ruimte waarmee voor het eerst wereldwijd windprofielmetingen kunnen worden gedaan vanuit de ruimte. De lancering van de Aeolus-satelliet is gepland voor halverwege 2017 maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Het KNMI is nauw betrokken bij deze satellietmissie voor het maken van windprofielen die afgeleid kunnen worden uit de satellietgegevens.

In de aanloop naar de lancering deed Karim Houchi voor het KNMI onderzoek naar windmetingen in de hogere luchtlagen. Windmetingen worden alleen nog gedaan aan het aardoppervlak en op een aantal plaatsen door middel van radiosondes (ballonoplatingen). Windmetingen vanuit de ruimte vormen dan ook een welkome aanvulling op de beschikbare windinformatie. Met name van de atmosfeer boven de oceanen zijn nog weinig windgegevens van de hogere luchtlagen beschikbaar.
Karim Houchi richtte zijn onderzoek met name op de verticale structuur van wind in de atmosfeer en de invloed daarvan op wolkenvorming. Een sterke toename van de wind met de hoogte, windschering genaamd, is van grote invloed op de ontwikkeling van buienwolken. Informatie daarover is van belang voor het maken van weersverwachtingen en klimaatonderzoek. Voor zijn onderzoek verzamelde hij alle radiosonde-oplatingen uit de wereld in hoge resolutie en vergeleek deze gegevens met de uitkomsten van weermodellen. Gebleken is dat de windschering in de berekening door weermodellen lager was dan gemeten was door middel van radiosondes. De resultaten van zijn onderzoek vormen een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van software voor de verwerking van de windgegevens die de Aeolis-satelliet in 2017 gaat leveren. Dinsdag verdedigt Karim Houchi zijn proefschrift bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Het onderzoek is uitgevoerd bij het KNMI in samenwerking met de TU/e). De promotieplaats, waarvan Karim Houchi gebruik maakte, is aangeboden door de Staatssecretaris van het toenmalig Ministerie van Verkeer en Waterstaat ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het KNMI.

Website ESA Aeolus

 

In 2017 wordt de Aeolus-satelliet gelanceerd die voor het eerst in de geschiedenis wereldwijd windprofielmetingen gaat doen vanuit de ruimte ©ESA
In 2017 wordt de Aeolus-satelliet gelanceerd die voor het eerst in de geschiedenis wereldwijd windprofielmetingen gaat doen vanuit de ruimte ©ESA
De wind op de aarde ©ESA
De wind op de aarde ©ESA

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten