Nieuwsbericht

Aflevering Ozone Monitoring Instrument (OMI) aan NASA

13 november 2002

Op 13 november 2002 is OMI officieel door Nederland overgedragen aan de Amerikaanse Ruimtevaart Organisatie NASA. OMI is een satelliet instrument voor het doen van metingen aan de ozonlaag, luchtkwaliteit en het klimaat. Het OMI instrument is voorbestemd om de unieke 30 jaar lange meetreeks aan de ozonlaag door het Amerikaanse ozon instrument TOMS (Total Ozone Monitoring Spectrometer), voort te zetten. OMI zal begin 2004 op NASA's klimaat- en milieusatelliet EOS AURA worden gelanceerd. De verwachte operationele levensduur van OMI na lancering is circa 5 jaar.

Het OMI instrument wordt in opdracht van het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) te Delft gebouwd door Dutch Space en TNO-TPD in samenwerking met de Finse industrie. Het KNMI heeft de wetenschappelijke leiding van het OMI-project, met als taak de eisen waaraan het instrument moet voldoen te definiëren en te bewaken en leiding te geven aan het wetenschappelijk onderzoek dat met OMI gedaan kan worden. OMI wordt gefinancierd door de ministeries van EZ, V&W en OC&W.

De metingen van OMI zullen in belangrijke mate bijdragen aan de beantwoording van de volgende drie vragen die van belang zijn voor het leven op aarde:
 

  • Hoe verandert het klimaat op aarde?
  • Hoe verandert de luchtkwaliteit?
  • Zal de beschermende ozonlaag zich herstellen?

Zonder de ozonlaag zou leven op aarde onmogelijk zijn door de zeer schadelijke ultra violette straling van de zon die dan het aardoppervlak zou bereiken. De metingen die OMI gaat verrichten vallen samen met de periode waarin de eerste tekenen van een mogelijk herstel van de ozonlaag verwacht wordt. Dit ten gevolge van de maatregelen die zijn genomen in het Montreal Protocol om de schadelijke door mensen geproduceerde stoffen die ozon afbreken, niet meer in de atmosfeer te brengen. Bovendien zal het OMI instrument in staat zijn om de luchtvervuiling die bijvoorbeeld van de Verenigde Staten naar Europa wordt getransporteerd in kaart te brengen. De unieke aërosol metingen die OMI gaat verrichten, zal essentiële, tot nu toe ontbrekende, informatie leveren om de verandering van het klimaat op aarde in kaart te kunnen brengen. Aërosolen zijn hele kleine stofdeeltjes die zich in de atmosfeer bevinden.

De aflevering van het OMI-instrument aan NASA betekent dan ook niet een einde aan de Nederlandse inspanningen, maar markeren eerder het begin van een nog zeer spannende periode die zal moeten leiden tot het doen van unieke metingen aan de voor het leven op aarde zo belangrijke aardatmosfeer. 

Voor meer informatie: NIVR: Christine Windmeijer, 015 27 89 402

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten