Nieuwsbericht

Amerikaanse award voor team satellietinstrument OMI

11 januari 2021

Aan KNMI’er Pieternel Levelt en haar internationale team is zondag 10 januari een special award toegekend door de American Meteorological Society (AMS) voor hun succesvolle OMI-satellietproject. De AMS erkent jaarlijks met hun onderscheidingen uitmuntende personen en organisaties op het gebied van onderzoek naar weer, water en klimaat.

De award is uitgereikt aan het OMI-team  voor de internationale samenwerking die heeft geleid tot innovatieve satellietwaarnemingen die van groot belang zijn voor onderzoek naar de luchtkwaliteit en toepassingen in de volksgezondheid. Pieternel Levelt is wetenschappelijk leider van het OMI-project.

Levelt: ‘OMI levert al bijna zeventien jaar een bijdrage aan de monitoring van de ozonlaag, de luchtkwaliteit en het klimaat vanuit de ruimte. Doordat we al zeventien jaar meten, een record, hebben we een unieke dataset in handen. Met al die data kunnen we onderzoek doen naar veranderingen in emissies wereldwijd. Deze award is een erkenning voor het internationale team dat de afgelopen twintig jaar heeft samengewerkt aan het succes van OMI.’

Satellietinstrument OMI

OMI is een Nederlands satellietinstrument dat sinds 2004 aan boord van de Aura-satelliet van NASA in een baan om de aarde draait en metingen doet van de samenstelling van de wereldwijde atmosfeer.  Het KNMI heeft de wetenschappelijke leiding en is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole en de ontwikkeling van dataproducten.

In 2019 ontving het team achter OMI-satellietproject de William T. Pecora Award, een award van de NASA en de United States Geological Survey (USGS) uitgereikt aan individuen of teams die op een buitengewone wijze het begrip over de aarde door middel van remote sensing vergroten.

Een deel van het OMI-team bij de lancering van de Aura-satelliet in 2004
Een deel van het OMI-team bij de lancering van de Aura-satelliet in 2004, tweede van rechts(onder) Pieternel Levelt. ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Oceaan warmt versneld op

  De temperatuur van de oceaan neemt versneld toe. Dit hangt direct samen met de aldoor stijgende c...

  20 april 2021 - Nieuwsbericht
 2. Aprilletje zoet heeft zelden nog een witte hoed

  De afgelopen twee weken waren koud in Nederland, met winterse buien en nachtvorst. De koude kwam ...

  16 april 2021 - Nieuwsbericht
 3. Zonne-energie loopt voor op zon

  Het onstuimige weer tijdens de paasdagen was voor sommigen wellicht teleurstellend, toch was dat ...

  13 april 2021 - Nieuwsbericht
 4. Corona-pandemie veroorzaakt door klimaatverandering?

  Het SARS-CoV-2 virus is hoogstwaarschijnlijk ergens in Zuid-China van een vleermuis uiteindelijk ...

  09 april 2021 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- & klimaatberichten