Nieuwsbericht

April begon aangenaam warm en eindigde koud

28 april 2017

De eerste tien dagen van de maand lag de gemiddelde temperatuur bijna twee graden boven het langjarig gemiddelde. Daarna draaide de wind naar het noorden en zakte de temperatuur onder normaal.

Op 9 april liep de temperatuur in het grootste deel van het land op tot boven de 20°C. Het warmst werd het die dag in Eindhoven en Arcen: 23,6°C. In De Bilt was dit met 21,0°C de enige warme dag van de maand.

Halverwege de maand draaide de wind naar het noorden waarmee koude lucht werd aangevoerd. De temperatuur zakte daardoor op de meeste dagen onder normaal. Door een soms stevige wind lag de gevoelstemperatuur nog wat lager.

Lage gevoelstemperatuur door stevige noordenwind

Op zowel de paasdagen als op Koningsdag was het fris met maximumtemperaturen van 10°C tot 12°C. ’s Nachts koelde het af tot temperaturen rond het vriespunt. De laagste temperatuur op 1,5 meter hoogte, -4,9°C, werd geregistreerd in Deelen op 20 april. Aan de grond vroor het lokaal -9°C.

Door de frisse tweede helft eindige april met een gemiddelde temperatuur van 8,6°C (tegen een langjarig gemiddelde van 9,2°C) vrij koud, net iets kouder dan de zeer zachte maart met 8,6°C.

Met gemiddeld 25 mm neerslag tegen normaal 44 mm en 200 zonuren tegen normaal 178  was de maand vrij droog en zonnig. Echt sombere dagen kende de maand niet. Vooral 9 en 20 april waren erg zonnig. De noordelijke stroming in de tweede helft van de maand zorgde voor heldere luchten waarbij tussen de buien door de zon vaak uitbundig kon schijnen.

Fotograaf Jacob Kuiper

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. De winter wordt per jaar een dag korter

  Door de klimaatverandering worden de winters als het ware steeds korter. Hoe snel gaat dat?

  26 januari 2023 - Nieuwsbericht
 2. Waar blijft die extra energie?

  De aarde warmt op. De energie die onze planeet opneemt van de zon, is namelijk groter dan de afk...

  24 januari 2023 - Nieuwsbericht
 3. Winterkou is snel aan het verdwijnen

  De kans is steeds groter dat de gemiddelde temperatuur van de koudste winterweek in Nederland bov...

  19 januari 2023 - Nieuwsbericht
 4. Antarctisch zee-ijs op laagste niveau ooit

  Niet eerder werd in begin januari zo weinig zee-ijs waargenomen rondom Antarctica (waar het nu zo...

  17 januari 2023 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten