Persbericht

April bijzonder zacht, droog en zonnig

29 april 2011

De afgelopen maand was uitzonderlijk zacht. De gemiddelde temperatuur over de hele maand april was in De Bilt 13,1 graden. Daarmee evenaart april 2011 het warmterecord 2007 en bereikt de hoogste waarde sinds het begin van de metingen in 1706. Gemiddeld over 1981-2010 bedraagt de temperatuur in april 9,2 graden.

Oorzaak warme weer
Voornaamste oorzaak van de warmte waren hogedrukgebieden in onze omgeving en het zonovergoten weer. Ook de opwarming van de aarde en schonere lucht hebben een bijdrage geleverd. Dat is opvallend: klimaatmodellen voorspellen een meer geleidelijke opwarming en geen verhoogde kans op zulke warme uitschieters. Ook in andere landen, waaronder Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland was de afgelopen maand uitzonderlijk warm, zodat het bijzonder warme aprilweer geen lokale gebeurtenis was.

April laatste jaren vaak warm
De laatste jaren was april vaker bijzonder zacht. Vijf aprilmaanden uit de 21e eeuw (2004, 2005, 2007, 2009 en 2011) staan in de top tien van de warmste in de geschiedenis. Behalve april 2007 en 2011 was ook april 2009 was met 12,2 graden een opvallende uitschieter.

Al meteen in het begin van de maand, op 2 april, had De Bilt de eerste warme dag (20 graden en hoger) te pakken, waarna op 21 april de zomerse grens van 25,0 graden werd overschreden. Hoek van Holland noteerde op 22 april 27,9 graden als hoogste temperatuur van het land. Eerste Paasdag (24 april) was in De Bilt met 26,0 graden de warmste Pasen ooit.

Uiteindelijk telde de maand hier 13 warme en vier zomerse dagen, terwijl een zomerse dag in april eerder uitzondering dan regel is. Het Zeeuwse Westdorpe telde zelfs zeven zomerse dagen. Hoe bijzonder ook, deze aantallen zijn minder groot dan in april 2007 toen lokaal tien zomerse dagen werden geteld. Vorst kwam in De Bilt niet voor terwijl dat hier gewoonlijk toch op vier dagen voorkomt. In het oosten kwam de temperatuur nog op drie dagen onder het vriespunt.

Zeer droog en zonnig
De maand was ook zeer droog. Gemiddeld over het land viel 11 mm tegen 44 mm normaal. Op sommige plaatsen viel zelfs minder dan 5 mm. Na de droge maart en in combinatie met het zeer warme en zonnige weer leidde dat tot droogte. Het neerslagtekort, berekend uit de hoeveelheid neerslag verminderd met de verdamping, is gemiddeld over het land opgelopen tot ongeveer 100 mm. Dat is uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar en het groeiseizoen. Zo’n neerslagtekort wordt gewoonlijk pas eind juli, begin augustus bereikt.

De zon scheen vaak: landelijk gemiddeld registreerde het KNMI 262 uur tegen 178 uur normaal. Aan de kust scheen de zon op een aantal plaatsen 285 uur. De Bilt kreeg 249 uur zon waarmee deze april een plaats heeft veroverd bij de drie zonnigste maanden sinds tenminste 1901.

Satellietanimatie weer in april
De Europese satellietorganisatie Eumetsat maakte een satellietanimatie van het weer in april 2011 aan de hand van beelden met de Meteosat-9.

April 2011 evenaart het warmterecord in drie eeuwen en was bovendien zeer droog en zonnig (foto: Jannes Wiersema)
April 2011 evenaart het warmterecord in drie eeuwen en was bovendien zeer droog en zonnig (foto: Jannes Wiersema)

Recente nieuwsberichten

 1. Klimaatverandering is tastbaar geworden

  Klimaatverandering is tastbaar geworden. De warme zomer van 2018 was hier een voorbeeld van. Om i...

  22 maart 2019 - Persbericht
 2. Homogenisatie zorgt voor betrouwbare temperatuurreeksen

  Een temperatuurreeks noemen we homogeen wanneer de variaties daarin alleen het gevolg zijn van fl...

  19 maart 2019 - Persbericht
 3. Lente in Nederland vroeg

  De lente begint in Nederland en Noord-Duitsland eerder dan waar dan ook zo ver naar het noorden. ...

  19 maart 2019 - Persbericht
 4. Hoe zijn oude klimaatvoorspellingen op basis van zonneactiviteit uitgekomen?

  Met enige regelmaat wordt voorspeld dat de aarde binnenkort gaat afkoelen door de afnemende activ...

  12 maart 2019 - Persbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten