Nieuwsbericht

Benelux bundelt krachten voor kernstopverdrag

31 januari 2019

Het kernstopverdrag verbiedt nucleaire explosies door wie dan ook, waar dan ook ter wereld. Nederland, België en Luxemburg gaan de krachten bundelen voor de verificatie van dit kernstopverdrag (internationaal Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT). Het KNMI analyseert namens Nederland de  meetgegevens.

De ministers van Buitenlandse Zaken, waaronder minister Blok, ondertekenden donderdag 31 januari een Memorandum of Understanding (MoU) tijdens de informele Raad van Buitenlandse Zaken van de EU in Boekarest. Het kabinet streeft met deze unieke vorm van regionale samenwerking een voorbeeldfunctie in CTBT verband na. Tevens beoogt het hiermee een bijdrage te leveren aan het versterken van dit belangrijke ontwapeningsinstrument.

Seismologie, infrageluid en hydro-akoestiek

Het KNMI analyseert namens Nederland de meetgegevens van het International Monitoring System (IMS), een netwerk van 321 meetstations en 16 laboratoria. Met focus op drie componenten: seismologie (voor ondergrondse nucleaire tests), infrageluid (voor atmosferische tests), en hydro-akoestiek (voor tests onderwater). Bij een vierde component, radionuclide metingen, komt het belang van de nieuwe samenwerking kijken. België en Luxemburg hebben meer expertise op het gebied van de radionuclide metingen.

Het KNMI is het Nationaal Data Centrum voor de verificatie van het verdrag en adviseert daarbij de Nationale Autoriteit, het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het RIVM assisteert in de verificatie op het gebied van radionuclide en edelgassen. 

Eerste regionale samenwerkingsverband kernstopverdrag

Essentieel voor het vertrouwen in de verifieerbaarheid van het verdrag

Dit is het eerste regionale samenwerkingsverband onder het CTBT. Door de gedeelde expertise en de betere analyse die daaruit volgt, laten we zien dat het mogelijk is om iedere nucleaire test te detecteren. Dit is essentieel voor het vertrouwen in de verifieerbaarheid van het verdrag voor landen die deelnemen en landen die nog moeten tekenen. 

Verbieden van nucleaire explosies

Het kernstopverdrag verbiedt nucleaire explosies door wie dan ook, waar dan ook ter wereld. Dit geldt voor nucleaire explosies in de ondergrond, aan het aardoppervlak, in de atmosfeer en onderwater. Sinds 1996 hebben 184 landen het verdrag ondertekend. 

Meetinstrument IS49 is het IMS infrageluid array op Tristan da Cunha. (Bron: CTBTO Public Information)

Recente nieuwsberichten

 1. Meer koudegolven door klimaatverandering?

  Klimaatverandering leidt tot een opwarmend noordpoolgebied en het afnemen van zee-ijs in de winte...

  12 augustus 2019 - Nieuwsbericht
 2. IPCC: klimaatverandering vergroot kwetsbaarheid voedselsystemen

  Klimaatverandering vergroot de kwetsbaarheid van voedselsystemen. Ook ecosysteemdiensten en biodi...

  08 augustus 2019 - Nieuwsbericht
 3. Luisteren naar afkalvende gletsjers

  Trillingen in de aarde worden vastgelegd met seismometers en accelerometers. Ze meten de grondbew...

  06 augustus 2019 - Nieuwsbericht
 4. Hittegolven zoals vorige week vroeger vrijwel onmogelijk

  De hittegolf van vorige week was extreem, ook in het huidige warmere klimaat. De kans op zulke hi...

  02 augustus 2019 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten