Nieuwsbericht

Betere luchtkwaliteit na Olympische Spelen in China

08 juli 2009

Kosten noch moeite hebben de Chinese autoriteiten bespaard om de lucht schoner te krijgen tijdens de Olympische Spelen in 2008. Het heeft gewerkt: uit satellietwaarnemingen blijkt dat de rode vlek die staat voor hoge concentraties stikstofdioxide boven Beijing vorige zomer vrijwel is verdwenen.

In 2007 was de rode vlek nog nadrukkelijk aanwezig. Dat blijkt uit vergelijkingen van metingen vanuit de ruimte met het GOME-2 instrument. Stikstofdioxoide (NO2) komt vrij bij verbrandingsprocessen en is een belangrijk bestanddeel bij de productie van luchtverontreiniging.

Onderzoek toont aan dat ook het weer een rol heeft gespeeld. Vorige zomer regende het in China meer dan het jaar daarvoor. Regen spoelt de atmosfeer schoon. Dit verklaart slechts een deel van de waargenomen reductie. Ook de maatregelen van de Chinese overheid om de reductie van de uitstoot van NO2 te beperken hebben effect gehad. Zo werd het verkeer gehalveerd door een systeem van even/oneven nummerborden op even/oneven dagen en werden bouwactiviteiten en vervuilende industrie stilgelegd.

Door satellietwaarnemingen te vergelijken met een computermodel waaruit de invloed van de regen is gefilterd kan de effectiviteit van de maatregelen worden bepaald. De berekeningen laten tijdens de Spelen boven Beijing een afname zien van 60% van de emissies van stikstofdioxie. Ook in omringende steden is de luchtkwaliteit verbeterd. in Tianjin, een stad met 11 miljoen inwoners 110 kilometer ten zuidwesten van Beijing, is een NO2 reductie van 30% gemeten.

Het goede nieuws is dat het ook een jaar na de Olympische Spelen nog steeds goed gaat met de luchtkwaliteit. Er is geen sprake van een terugval naar de situatie van voor de Spelen. Mogelijk speelt hierbij ook de economische crisis een rol.

De resultaten van dit onderzoek naar de luchtkwaliteit in China, door onderzoekers van het KNMI, zijn gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

Luchtvervuiling tijdens de Beijing Spelen van vorig jaar, gemeten met het GOME2 satellietinstrument vergeleken met 2007. De rode vlek boven Beijing is bijna geheel verdwenen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten