Klimaatbericht

Blij met een dode mus

20 oktober 2017

Uit de verkleuring van de veren van opgezette vogels is de hoeveelheid roet in de atmosfeer te bepalen. Die gegevens zijn van belang om de invloed van luchtvervuiling op het klimaat vast te stellen. Als schattingen in het verleden zeer onzeker zijn, kan dat leiden tot dit soort verrassend innovatieve onderzoeken.

Het was twee onderzoekers uit Chicago opgevallen dat de kleur van het verenkleed van opgezette vogels sterk afhing van het gebied waaruit ze afkomstig waren. Vogels uit gebieden met veel luchtverontreiniging vertoonden een veel donkerder verenkleed dan vogels uit schone gebieden. Gedetailleerd microscopisch onderzoek liet zien dat die verkleuring veroorzaakt wordt door kleine roetdeeltjes in het verenkleed. En zo konden ze aan de hand van meer dan 1300 opgezette en exact gedateerde vogels uit diverse musea reconstrueren hoe de hoeveelheid roet sinds 1880 is veranderd in het industriële noordoosten van de Verenigde Staten.

Volgens de onderzoekers bereikte de hoeveelheid roet in het noordoosten van de VS een maximum aan het begin van de 20e eeuw, waarna de hoeveelheid gestaag daalde. De resultaten suggereren bovendien dat de huidige methodes waarmee de hoeveelheid roet aan het begin van de 20e eeuw geschat wordt misschien niet helemaal correct zijn. De onderzoekers ontwikkelen nu een methode om deze resultaten om te zetten naar schattingen van de uitstoot van roet, en verzamelen vergelijkbare gegevens uit andere delen van de wereld.

 

KNMI-klimaatbericht door Jos de Laat

 

Opgezette strandleeuweriken van rond 1900, links afkomstig uit de omgeving van Chicago, rechts uit Californie of uit gebieden ver weg van luchtverontreiniging.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten