Nieuwsbericht

Briefings en tussendoor per Zodiac naar land

24 augustus 2015

Richard Bintanja biedt een kijkje aan boord waar de mix van wetenschappers en toeristen voor een gemoedelijke sfeer zorgen. Als KNMI-onderzoeker heeft hij de meevarende toeristen uitleg gegeven over het luchtvervuilingsonderzoek van het KNMI en het meetinstrument MAXDOAS.

De Ortelius is in principe een toeristenschip, maar op deze reis gaan in het kader van sees.nl ongeveer 55 personen wetenschappers mee en de rest (ongeveer 50) is toerist. Het schip is dan ook van alle gemakken voorzien, met ruime cabines, een lecture room, een restaurant (waar je wordt bediend) en een bar. De interactie tussen alle wetenschappers onderling en met de toeristen gaat ook prima; de sfeer is gemoedelijk. Elke dag zijn er briefings over wat de plannen zijn voor die dag. ’s Avonds wordt er verteld over wat er gebeurd is en of bepaalde wetenschappers nog iets interessants hebben gevonden. Vanochtend heb ik kort iets verteld over ons luchtvervuilingsonderzoek en uitleg gegeven over de MAXDOAS, die elke 5 minuten op en neer beweegt, de atmosfeer scannend op stikstofdioxide en aerosolen. 

Met 50 km per uur in Zodiac razen we naar de kust waar we het laatste stukje wadend door het water afleggen

De gang naar land gebeurt via stevige rubberboten, zodiacs genaamd, waar je vanaf een trap aan het schip moet instappen en die vervolgens met 50 kilometer per uur naar de kust razen, golven of geen golven. Daar aangekomen moet je vaak wadend door het water het laatste stukje tot op het droge afleggen. Deze zodiactochten zijn vooral prachtig als er her en der brokken zee- of gletsjerijs in het water drijven. Het mysterieuze blauw en de volstrekt willekeurige vormen van de ijsbrokken geven het toch al ongewone landschap een welhaast sprookjesachtige aanblik.

In een Zodiac langs glacier in Spitsbergen. Foto KNMI/Richard Bintanja
In een Zodiac langs glacier in Spitsbergen. Foto KNMI/Richard Bintanja

Vandaag hebben we Barentsøya (Barentseiland) aangedaan, een relatief klein eilandje net ten noorden van Edgeøya, uiteraard genoemd naar ‘onze’ Willem Barents. Het weer is helaas totaal omgeslagen: buiige regen en harde wind. Geen weer voor Calitoo/Globe metingen. De MAXDOAS werkt nog altijd, afleidend uit de regelmatige bewegingen van het apparaat (het Monkeydeck was vandaag verboden terrein), dus kunnen vanaf nu zeggen dat het KNMI de eerste luchtvervuilingsmetingen ooit heeft gedaan nabij Barntsøya. Alweer een unicum…

De andere KNMI-berichten over de Nederlandse poolexpeditie sees.nl:

Landijs echt zien in plaats van in getallen
Meten op het eiland Edgeøya
Meten aan boord van De Ortelius
KNMI'ers gearriveerd op Spitsbergen
KNMI meet luchtkwaliteit tijdens poolexpeditie
KNMI op poolexpeditie met metingen luchtkwaliteit

Recente nieuwsberichten

 1. Kwetsbaarheid van groene stroom

  Het opwekken van zonne- en windenergie is sterk afhankelijk van het weer. Deze afhankelijkheid br...

  16 maart 2018 - Nieuwsbericht
 2. Natte Europese winter 2017/2018

  De winter van 2017/2018 was in Europa grotendeels nat en zacht maar eindigde met een droge en kou...

  16 maart 2018 - Nieuwsbericht
 3. 7 of 15 graden

  Als je gaat tellen hoe vaak een bepaalde temperatuur in Nederland voorkomt, dan blijken temperatu...

  14 maart 2018 - Nieuwsbericht
 4. Trends in stormen zoals Friederike

  Op 18 januari 2018 trok Storm Friederike over Nederland, waarvoor het KNMI code rood heeft afgeko...

  12 maart 2018 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten