Nieuwsbericht

Broeikaseffect maakt mogelijk einde aan droogte Sahel

20 september 2005

Uit recent onderzoek blijkt dat de regenval in de Sahel met 25-50% toe zou kunnen nemen als gevolg van het broeikaseffect. Dit zijn de resultaten van het zgn. Challenge Project, waarbij het klimaat voor de komende 80 jaar met een computermodel wordt gesimuleerd.

Oorzaak van de toename van deze regenval in woestijngebied is de versterking van de moesson, de jaarlijkse terugkerende regenperiode in dit gebied. De meeste regen in de Sahel valt in de maanden juli tot en met september. Door de sterke opwarming van de Sahara stroomt er als gevolg van drukdalingen vochtige lucht van de Atlantische oceaan naar de Sahel. Het broeikaseffect versterkt dit proces.

Het gebruikte computermodel is het Community Climate System Model (CSM); deze simulatiemaakt deel uit van het Challenge Project. Uit de 80-jarige simulatie wordt een toename van regenval van 1-2 mm/dag berekend (25-50 %), als gevolg van het broeikaseffect. De resultaten van dit onderzoek zijn afgelopen week gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

Door deze toename in de Sahel regenval neemt de kans op een droogte zoals in de periode 1970-1990 sterk af. Echter, droogteperiodes aldaar zijn nooit uit te sluiten, het klimaat zal ook in de toekomst natuurlijke fluctuaties blijven behouden.

De resultaten van dit onderzoek zijn getoetst aan de beschikbare waarnemingen. Desalniettemin blijven er nog veel onzekere factoren. Vergelijking met andere modelstudies en verder onderzoek is nodig om deze prognoses verder te kunnen onderbouwen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  2. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten