Nieuwsbericht

Buys Ballot Medaille voor Brian Hoskins

24 juni 2014

De Britse Sir Brian Hoskins heeft op maandag 23 juni de Buys Ballot Medaille 2014 van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) ontvangen.

Sir Brian J. Hoskins heeft de prijs gekregen voor het baanbrekend werk dat hij als wiskundig onderlegde meteoroloog heeft verricht voor het begrijpen van weersystemen en de grootschalige luchtstromingen in de atmosfeer.

De Buys Ballot Medaille kent een lange historie en wordt slechts een keer in de tien jaar uitgereikt door het KNAW aan onderzoekers die het meest hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de meteorologie. Hoskins is de dertiende winnaar van de Buys Ballot Medaille.

Tijdens de uitreiking in het Trippenhuis in Amsterdam onderstreepte KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven de bijzonderheid van deze medaille ter ere van de bekende en succesvolle Nederlandse meteoroloog Buys Ballot (1817-1890), die tevens oprichter van het KNMI was. Hoskins hoort nu thuis in het rijtje baanbrekende onderzoekers op meteorologiegebied die is begonnen in 1893 met de Weense Julius Von Hann. Deze eerste winnaar van de Buys Ballot Medaille schreef het eerste toegankelijke boek over meteorologie dat is gebruikt tot na de Tweede Wereldoorlog.

Sir Brian J. Hoskins (1945) introduceerde een groot aantal concepten en methoden in de operationele meteorologie, die nu overal ter wereld gebruikt worden bij het berekenen van weersverwachtingen. Dankzij zijn inspanningen heeft de afdeling Meteorologie van de Universiteit van Reading internationaal een leidende positie verworven. Hoskins ontving al vele nationale en internationale onderscheidingen voor zijn werk en wordt gezien als een van de meest vooraanstaande meteorologen in de wereld. Vanwege zijn inspanningen voor het klimaat is hij in 2007 geridderd.

Sir Brian Hoskins promoveerde in 1970 aan de Universiteit van Cambridge. Hij is sinds 1976 verbonden aan de Universiteit van Reading, eerst als lector en vanaf 1981 als hoogleraar meteorologie. Van 2000 tot 2010 was Hoskins Royal Society Research Professor. Naast zijn hoogleraarschap aan de Universiteit van Reading geeft hij sinds 2008 als eerste directeur van het Grantham Institute for Climate Change aan het Imperial College London leiding aan onderzoek naar klimaatverandering.

Brian Hoskins met de Buys Ballot Medaille met rechts Gerard van der Steenhoven en links Albert van den Berg (KNAW, TU Twente) en Henk Dijkstra (UU). foto KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten