Nieuwsbericht

Canon van de weergeschiedenis

04 april 2011

Weergaloze winters & zinderende zomers, hagel & hozen, stormen & watersnoden. Ze zijn allemaal verzameld en in één boek gestopt door historisch geograaf Jan Buisman. Extreem weer! is de titel van het nieuwste boek van Buisman, die in nauwe samenwerking met het KNMI onderzoek doet naar de geschiedenis van het weer.

Van zijn hand verschenen inmiddels vijf delen in de serie "Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen", waarin de weergeschiedenis tot 1750 tot in de kleinste details is beschreven. Van de eerste delen in deze verscheen onlangs de zesde druk.

Extreem weer! staat los van deze serie en bevat vooral hoogtepunten uit tweeduizend jaar weerhistorie.

Buisman onderzoekt al vele jaren, in samenspraak met het KNMI, de weersomstandigheden van ons voorgeslacht. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar extreem weer. Rampen en extremen hadden de grootste invloed op het leven van de gewone man en vrouw en op dat van kinderen!

“De mensen in een rampgebied staan door het hele boek heen in het middelpunt. Die mensen zaten, oudjes en kleine kinderen, na een watersnood hongerig te kleumen in planken hutten op de dijk. Ik vind het veel belangrijker om na te gaan hoe de mensen een ramp ondergingen dan of dit of dat poldertje onderliep.”

Naast de kleurrijke beschrijving van de gevolgen van het weer op de mensen van vroeger, komt ook aan de orde hoe het weer soms de loop van de geschiedenis direct beïnvloedde.

Extreem weer! bevat een onvoorstelbare hoeveelheid intrigerende feiten over het weer, maar ook over de loop van de geschiedenis van ons land in de afgelopen eeuwen. De beschrijvingen gaan tot en met de witte kerst van 2010 en de winter van 2011.

Het boek bevat bij elk besproken weerjaar een afbeelding met kaarten, tabellen en grafieken, die allerlei aspecten van het Nederlandse weer zichtbaar maken.

Op 9 april jl. presenteerde Jan Buisman zijn nieuwste boek op het KNMI op de landelijke ledenbijeenkomst van de Vereninging voor Weerkunde en Klimatologie.

Extreem weer van historisch geograaf Jan Buisman met hoogtepunten uit tweeduizend jaar weerhistorie
Extreem weer van historisch geograaf Jan Buisman met hoogtepunten uit tweeduizend jaar weerhistorie
Historisch geograaf en weerhistoricus Jan Buisman (rechts) overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek Extreem weer aan Mees Westrate, voorzitter van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (Foto: Karin Broekhuijsen)
Historisch geograaf en weerhistoricus Jan Buisman (rechts) overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek Extreem weer aan Mees Westrate, voorzitter van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (Foto: Karin Broekhuijsen)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
  2. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten