Nieuwsbericht

Code Rood voor zware sneeuwval

13 december 2017

Grote delen van Nederland zijn de afgelopen dagen bedolven onder een dikke laag sneeuw dat grote problemen opleverde in het verkeer. Maandag was zelfs sprake van maatschappij ontwrichtende weersomstandigheden, waarvoor het KNMI de waarschuwing opschaalde naar code rood (weeralarm).

De sneeuwproblemen begonnen op vrijdag 8 december toen talrijke intensieve sneeuwbuien, sommige vergezeld van onweer, over het land trokken en op verschillende plaatsen meerdere centimeters sneeuw achterlieten. Ook zaterdag vielen verspreid over land winterse buien maar dat was slechts een voorproefje van wat Nederland zondag en maandag te wachten stond.

Op zondag 10 december trok in de loop van de dag  een gebied met deels natte sneeuw van zuidwest naar noordoost over het land dat behalve sneeuwpret voor veel overlast zorgde. De sneeuwval werd veroorzaakt door een zeer diepe depressie waarvan de kern dwars over Nederland trok. De luchtdruk daalde in de depressiekern tot omstreeks 970 hPa, een waarde die in ons land niet vaak wordt gemeten. Op de meeste plaatsen sneeuwde het geruime tijd en in een brede band over het midden van het land viel 5 tot 10 centimeter sneeuw. Het KNMI gaf voor vrijwel heel Nederland een waarschuwing code oranje uit voor sneeuw.

Op maandag trok van het zuiden uit opnieuw een sneeuwgebied over Nederland dat leidde tot grote problemen. In de loop van de middag kwam het openbare leven op verschillende plaatsen met name in de randstad en in het midden van Nederland tot stilstand. Het KNMI schaalde de waarschuwing in een groot deel van het land op tot code rood (Weeralarm). Dat was de eerste waarschuwing code rood in twee jaar. De laatste code rood werd begin januari 2016 uitgegeven toen het noorden van Nederland te maken kreeg met extreme gladheid door ijzel. De sneeuwval hield tot laat in de avond aan, waarbij de toenemende wind leidde tot sneeuwverstuivingen. Op veel plaatsen viel 10 tot 15 centimeter sneeuw. Op de Veluwe groeide het sneeuwdek lokaal aan tot circa 30 centimeter.

Uitgebreide informatie over de sneeuw van 8-11 dcember 2017 in de fact sheets

Code oranje voor zware sneeuw op 10 december 2017

Code rood voor zware sneeuw op 11 december 2017
 

Tussen 8 en 11 december 2017 viel er veel sneeuw in Nederland, plaatselijk 30 centimeter (Foto: Raymond Sluiter, KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Tropische orkanen sparen BES-eilanden dit jaar

  Na een vroege start in mei van het orkaanseizoen in Caribisch Nederland, werd het op de Atlantisc...

  23 november 2021 - Nieuwsbericht
 2. Uitbreiding vulkaanmonitoring op de Caribische eilanden Saba en St. Eustatius

  In Caribisch Nederland, op de eilanden van Saba en St. Eustatius, liggen de vulkanen Mount Scener...

  22 november 2021 - Nieuwsbericht
 3. Methaanemissies volgen vanuit de ruimte

  Om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan hebben meer dan honderd landen beloofd om de uits...

  18 november 2021 - Nieuwsbericht
 4. Uitbarsting La Palma laat belang van wereldwijde vulkaanmonitoring zien

  De vulkaanuitbarsting van Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma die half september begon...

  17 november 2021 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten