Nieuwsbericht

Commerciële taken KNMI naar Weerbureau HWS

12 april 1999

Op donderdag 1 april tekende de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries de notariële akte, waarin is vastgelegd dat de commerciële activiteiten van het KNMI worden ondergebracht bij BV Weerbureau HWS (Holland Weer Services), een privaat bedrijf in Soest.

Weerbureau HWS bedient zijn klanten met op maat gesneden weersverwachtingen zoals weersinformatie voor het maritiem bedrijfsleven en telefonische weerberichten. Andere doelgroepen zijn: agrarische sector, watersporters, bouwondernemingen, gladheidsbestrijders, media, het weer in de vakantielanden etc. Persoonlijk contact met de meteoroloog is 24 uur per dag mogelijk. Door gebruik te maken van beschikbare informatie van het KNMI, conform de vergoeding die daarvoor geldt, is Weerbureau HWS in staat een goede weersverwachting te leveren.

Het KNMI richt zich als het nationale kennisinstituut op het gebied van weer, klimaat en seismologie volledig op zijn publieke taken. Daartoe horen algemene weersverwachtingen en waarschuwingen voor gevaarlijke weersomstandigheden, monitoren van het klimaat, het inwinnen van meteorologische data en algemene publieksvoorlichting. Verder de infrastructuur die daarvoor nodig is, modelontwikkeling, luchtvaartmeteorologie en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer, klimaat en seismologie.

Het besluit tot de ontvlechting is twee jaar geleden genomen door de Minister van Verkeer en Waterstaat, die politiek verantwoordelijk is voor het agentschap KNMI. Dit op grond van het rapport "Markt en Overheid" van de Werkgroep Cohen, waarin wordt geadviseerd de commerciële activiteiten bij de overheid te beëindigen.

De afgelopen periode zijn de plannen besproken met de weerproviders en marktpartijen. De gegevens, die het KNMI op grond van zijn overheidstaak beschikbaar stelt aan de private sector, zijn opgenomen in een catalogus. De taken van het KNMI, nu nog vastgelegd in een Koninklijk Besluit, worden in een wettelijk kader geplaatst en ondergebracht in een nieuwe Wet op het KNMI. Ook de beschikbaarstelling van gegevens wordt in de wet geregeld. Verder wordt vastgelegd dat het KNMI de door de overheid aangewezen instantie is voor het uitbrengen van waarschuwingen bij levensbedreigende of maatschappij ontwrichtende weersituaties. Tot slot wordt de positie van het KNMI als wetenschappelijk onderzoeksinstituut in de wet verankerd.

De privatisering van de commerciële taken heeft ook gevolgen voor de informatie die het KNMI op internet kan aanbieden. Het vakantieweer in Europa hoort tot tot de commerciële activiteiten en zult u derhalve niet langer op onze site vinden. U kunt voor weerinformatie in de wereld terecht bij de nationale meteorologische diensten van de desbetreffende landen en op sites van particulieren. In onze rubriek verkenner vindt u onder "weerkamer/wereldweer" een overzicht van alternatieve mogelijkheden en uiteraard kunt u ook terecht bij de verschillende particuliere weerbedrijven.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten