Keti Koti beeld

Hoe vaak regent het op Keti Koti?

01 juli 2024

Op 1 juli wordt met Keti Koti, ook wel Emancipatiedag genoemd, in Suriname en Nederland de afschaffing van de slavernij gevierd. Voor ons is dit de aanleiding om eens te kijken hoe het weer op die dag was in Suriname en in Nederland door de jaren heen. We richten ons hier op de neerslag, waarvoor zowel in Nederland als Suriname een lange meetreeks beschikbaar is. Het KNMI en Meteodienst Suriname werken al 25 jaar intensief samen op het gebied van waarnemingen.

De neerslag op Keti Koti in Suriname

Op 1 juli zit Suriname nog midden in de grote natte periode. Van april tot augustus is er in het gebied net ten Noorden van de evenaar (waar Suriname ligt) veel opstijgende lucht (de zogeheten intertropische convergentiezone, ITCZ), waardoor er meer neerslag valt. De neerslag op 1 juli vanaf 1955 bij meetstation Zanderij, op de internationale luchthaven juist ten zuiden van Paramaribo, is te zien in afbeelding 1. In 1964 viel bij luchthaven Zanderij de meeste neerslag op Keti Koti, namelijk 37 millimeter. In het huidige klimaat (1991-2020) valt op Keti Koti in het kustgebied van Suriname gemiddeld 8,0 millimeter neerslag. Er is veel variatie in de neerslag te zien op Keti Koti. Op 51 van de 61 dagen met metingen op Zanderij regende het op Keti Koti. Een kans van meer dan 80% op regen.

De neerslag op Keti Koti in Nederland

In Nederland kende Keti Koti door de jaren heen een sterk wisselende hoeveelheid neerslag (afbeelding 2). We noemen een dag droog als de neerslag gemiddeld over het land minder is dan 0,3 millimeter. Dit was op Keti Koti in ruim 40 procent van de jaren het geval. De natste Keti Koti was die in 1980, met 16 millimeter neerslag. In het huidige klimaat (1991-2020) valt op Keti Koti gemiddeld 2,6 millimeter neerslag. Op 44 van de 69 Keti Koti's sinds 1955 viel er regen, een kans van ruim 60% op regen dus.

Op Keti Koti valt in het kustgebied van Suriname dus gemiddeld bijna drie keer zo veel neerslag als in Nederland (respectievelijk 8,0 en 2,6 millimeter), wat ook niet zo gek is als je naar de maandsom aan neerslag van de maand juli kijkt. In het kustgebied van Suriname valt er in de maand juli in het huidige klimaat gemiddeld 228 millimeter, in Nederland is dit 80 millimeter.

Grafiek van de neerslag op 1 juli sinds 1955, het jaar waarin Keti Koti op die dag een officiële Surinaamse feestdag werd. Station Zanderij, Suriname.
Afbeelding 1. Neerslag op 1 juli sinds 1955, het jaar waarin Keti Koti op die dag een officiële Surinaamse feestdag werd. Station Zanderij, Suriname. Zwarte kruisjes: geen data. Bron: Meteodienst Suriname in samenwerking met het KNMI
Grafiek van de neerslag op 1 juli sinds 1955, het jaar waarin Keti Koti op die dag een officiële Surinaamse feestdag werd. Gemiddelde van 13 meetstations ('P13') verspreid over Nederland.
Afbeelding 2. Neerslag op 1 juli sinds 1955, het jaar waarin Keti Koti op die dag een officiële Surinaamse feestdag werd. Gemiddelde van 13 meetstations ('P13') verspreid over Nederland. Bron: KNMI

Samenwerking tussen de Meteodienst Suriname en het KNMI

Door de ligging van Suriname in de tropen en door de invloed van de ITCZ die twee keer per jaar over het land schuift, zijn de lange reeksen van weer- en klimaatmetingen in Suriname een belangrijke bijdrage aan kennis van klimaatverandering en meteorologie. Bij station Cultuurtuin in Paramaribo wordt sinds 1852 dagelijks de regenval gemeten. Samen met het KNMI werkt de Meteodienst Suriname ook al 25 jaar aan ozon- en radiosondemetingen in Paramaribo. Daarnaast maken middelbare scholen in Suriname gebruik van lesmateriaal van het KNMI, zoals de Inleiding tot de algemene meteorologie en het Handboek waarnemingen. Bovendien werken het KNMI en de Meteodienst Suriname onder projecten als SOFF en Makandra gezamenlijk aan de ontwikkeling van Early Warning Systemen. Onder meer door trainingen, inzicht in het meetnetwerk en de ontwikkeling van klimaatscenario’s wordt gewerkt aan de Early Warning capaciteit van Suriname. Vroegtijdige waarschuwingen zijn belangrijk, omdat daarmee de schade en het aantal slachtoffers van (al dan niet door de mens verergerde) natuurrampen beperkt kan worden.

KNMI-klimaatbericht door Emma Koole en Peter Siegmund

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

  Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

  17 juli 2024 - Klimaatbericht
 2. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

  Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

  15 juli 2024 - Nieuwsbericht
 3. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

  Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

  12 juli 2024 - Klimaatbericht
 4. Deze zomer mogelijk geen dramatische afsmelt van Alpengletsjers

  Tijdens de warme zomer en herfst van de afgelopen twee jaar zijn de Alpengletsjers sterk gesmolt...

  10 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten