het thema van de WMO-dag 2021 is de oceaan, ons klimaat en het weer
Bron: WMO

De samenhang tussen oceaan, klimaat en weer

23 maart 2021

In tijden van klimaatverandering is het belangrijker dan ooit om de oceaan nauwlettend in de gaten te houden. Het aardoppervlak bestaat voor ruim 70% uit water en met 40% van de wereldbevolking wonend binnen 100 kilometer van de kust, is het van levensbelang om veranderingen tijdig waar te nemen. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) streeft ernaar de samenleving de samenhang tussen de oceaan, het klimaat en weer te helpen begrijpen. Op Wereld Meteorologische Dag, 23 maart, viert de WMO haar verjaardag.

Met het thema De oceaan, ons klimaat en het weer (The Ocean, our climate and weather) benadrukt de WMO de onderlinge samenhang: “Veel mensen denken bij het weer en klimaat aan wat er zich in de atmosfeer afspeelt. Maar als de oceaan buiten beschouwing wordt gelaten missen we een groot deel van het totaalplaatje.” De dag sluit daarmee aan op de start van het Decennium voor Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling (2021-2030) dat in 2017 door de Verenigde Naties werd uitgeroepen.

Wereld Meteorologische Organisatie

De WMO is de overkoepelende organisatie van de meteorologische en hydrologische instellingen in de wereld waar 185 lidstaten, waaronder Nederland, en 6 lidstaat gebieden bij aangesloten zijn. De organisatie is van groot belang voor internationale samenwerking, de uitwisseling van meteorologische gegevens en producten en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat. 

Nederlandse wortels

De wortels van de WMO liggen in Nederland. Professor Buys Ballot, oprichter van het KNMI, nam in 1873 het initiatief tot de eerste Internationale Meteorologische Organisatie (IMO). Volgens Buys Ballot was het van fundamenteel belang voor weersverwachtingen en klimaatonderzoek een wereldwijd netwerk in te richten voor meteorologische waarnemingen met een vrije uitwisseling van gegevens tussen de verschillende landen. Buys Ballot nam het initiatief tot de eerste Internationale Meteorologische Organisatie, de voorloper van de WMO.

Buys Ballot kreeg veel bijval van zijn vakgenoten. Met zijn voorstel zette hij Utrecht, waar het KNMI toen gevestigd was in de sterrenwacht Sonnenborgh, op de wereldkaart. Op 23 maart 1950 werd de IMO omgedoopt tot de WMO en werd het een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met het hoofdkantoor in Genève. 

Klimaatproblematiek

De WMO is ook de spin in het web op het gebied van de klimaatproblematiek. Samen met het United Nations Environmental Programme (UNEP) stelde de WMO het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in, een gezaghebbend orgaan voor klimaatwetenschappen in relatie tot de politiek.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten