Nieuwsbericht

Deltares en KNMI werken samen in Indonesië

26 januari 2009

Deltares en het KNMI en van Indonesische zijde het meteorologisch instituut BMKG en het nationale wateronderzoeksinstituut PusAir hebben een overeenkomst getekend voor het opzetten van een langdurige samenwerking.  

De samenwerkingsovereenkomst heeft betrekking op het terrein van meteorologie, waterbeheer, klimaatverandering, een waarschuwingssysteem voor overstromingen en een capacity building programma (2010-2015).

De ondertekening vond plaats in aanwezigheid van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mw. Tineke Huizinga, de Nederlandse ambassadeur en de Indonesische directeur-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Een van de doelen van het bezoek van Staatssecretaris Huizinga naar Indonesië was om de samenwerking tussen beide landen betreffende waterbeheer, goed bestuur en klimaatveranderingen te versterken. Op het gebied van waterbeheer en klimaatveranderingen zijn tussen beide landen veel overeenkomsten: dichtbevolkte delta's die te maken hebben met een stijgende zeespiegel en een dalende bodem.

Vanaf de zeventiger jaren hebben de Nederlandse en Indonesische onderzoeksinstituten Deltares en PusAir nauw samengewerkt en samen de basis ontwikkeld voor het waterbeheer in Indonesië. De meteorologische instituten KNMI en BMKG  zijn in 1999 begonnen met samenwerken. Het KNMI en de BMKG ondertekenden ook nog een aparte overeenkomst om de historische Indonesische klimaatdataseries vanaf 1870 te herstellen en analyseren.

Voor duurzaam waterbeheer in de toekomst is een gecombineerde inzet van de wateronderzoeks- en meteorologische instituten vereist. Daarom is een nieuw samenwerkingsprogramma opgesteld. Het versterken van kennisuitwisseling tussen de instituten in beide landen is een van de prioriteiten van V&W en het ministerie van Buitenlandse zaken. Het programma dat de integratie van meteorologie en waterbeheer moet versterken, omvat:

•    Het versterken van hydrologie en het ontwikkelen van de basis van een waarschuwingssysteem voor overstroming en droogte in Indonesië
•    Kennisuitwisseling en het samen analyseren op de terreinen van:
o    Interactie tussen meteorologie en hydrologie
o    Interactie tussen klimaatveranderingen en integraal waterbeheer
o    Overstroming- en droogtebeheer en een waarschuwingssysteem voor overstromingen
o    Zeespiegelstijgingvoorspelling
o    Assessment en monitoring
o    Tsunamisimulatie Deltares beschikt over een unieke combinatie van kennis en ervaring op het gebied van water en ondergrond. Het is toonaangevend in het ontwikkelen, verspreiden én toepassen van kennis voor de duurzame inrichting en het beheer van kwetsbare delta’s, kusten en riviergebieden wereldwijd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Deltares, afdeling persvoorlichting, tel. 06 30 38 16 04 of persvoorlichting KNMI (zie hieronder).

Het Indonesische eiland Atjeh was eind 2004 een van de gebieden die werden getroffen door de tsunami (foto EPA)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten