kaart met locatie van de eerste beving bij zeerijp in groningen
©KNMI

Drie aardbevingen op een dag in Groningen

05 oktober 2021

In Groningen vonden maandag 4 oktober drie aardbevingen plaats. Om 4.59 uur bij Zeerijp, om 15.33 uur bij Appingedam en om 22.47 uur opnieuw bij Zeerijp. De oorzaak van de bevingen is gaswinning. We zien wel eens eerder meerdere aardbevingen op één dag, maar het is wel uitzonderlijk.

Twee bevingen waren bij Zeerijp, op een paar honderd meter afstand van elkaar. Dit is het hart van het gasveld, waar de grootste compactie van het gasreservoir plaatsvindt en de meeste bodemdaling is. Gaswinning leidt tot daling van de druk in het gasreservoir op 3 kilometer diepte. Hierdoor vindt inklinking van het reservoir plaats (compactie) dat tot bodemdaling aan het oppervlak leidt. Door de compactie worden ook spanningen in de diepe ondergrond opgebouwd die als aardbevingen langs bestaande breuken in het reservoir ontladen worden. 

De gaswinning in Groningen neemt af en daarmee ook het aantal en de kracht van de aardbevingen. Toch kunnen er nog aardbevingen plaatsvinden. Hoewel de kans kleiner wordt, zijn zwaardere aardbevingen nog steeds mogelijk. Dit komt omdat er nog steeds spanning in de ondergrond zit en wordt opgebouwd.  

Locatie Tijd Magnitude
Zeerijp 4.59 uur 2,5
Appingedam 15.33 uur 1,8
Zeerijp 22.47 uur 2,2
De eerste aardbeving bij Groningse Zeerijp (rode stip) met een magnitude van 2,5 op schaal van Richter. De witte stippen zijn seismologische meetstations waar de beving geregistreerd is. (©KNMI)

KNMI meet aardbevingen

In 2020 (KNMI - Jaaroverzicht aardbevingen 2020) waren er in totaal 16 aardbevingen in het Groningen-gasveld met een magnitude hoger dan 1,5 op de schaal van Richter. In 2021 zijn dit er tot nu toe 11.

Het KNMI is het kennisinstituut in Nederland dat seismologische en akoestische metingen verricht en onderzoek doet naar sterkte, impact en oorzaak van trillingen in de ondergrond en atmosfeer. Nationaal en ook internationaal, door het beschikbaar stellen van data aan andere landen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten