Nieuwsbericht

Droge junimaand laat neerslagtekort verder stijgen

29 juni 2015

De afgelopen junimaand was net als april en mei droog. Hierdoor is het neerslagtekort in Nederland verder toegenomen. Juni was ook zonnig hoewel het temperatuurverloop grillig was. Koele periodes werden afgewisseld door slechts enkele warme dagen.

In juni viel slechts de helft minder neerslag in Nederland dan gebruikelijk is. Gemiddeld viel er over het land 33 mm tegen 68 mm normaal (gemiddeld over 1981-2010). Het westen van het land kreeg met ongeveer 20 tot 30 mm de minste regen.

Door de weinige neerslag de afgelopen drie maanden is het neerslagtekort - hoeveelheid neerslag verminderd met verdamping - verder opgelopen tot circa 145 mm. Dat is een hoog neerslagtekort voor de tijd van het jaar. Gemiddeld komt dit in Nederland eens in de 10 tot 20 jaar voor. Regionaal zijn de verschillen groot: de kustprovincies hebben het hoogste neerslagtekort terwijl het tekort in het oosten normaal is voor de tijd van het jaar.

Juni was droog, zonnig maar grillig qua temperatuur. 

Juni was wel zonnig met ongeveer 240 uur tegen 201 uur als langjarig gemiddelde. Zeeland kreeg de meeste zon met circa 262 uur in Vlissingen. Vooral de eerste helft van de maand was zonnig. Juist rond de langste dag van het jaar 21 juni ontbrak het een aantal dagen op rij aan zon. Tussen 19 en 23 juni was de zon op een aantal plaatsen minder dan 10 uur te zien.

De gemiddelde temperatuur in juni was in De Bilt 15,6 graden en dat is precies gelijk aan het langjarig gemiddelde van deze maand. Het temperatuurverloop was echter grillig waarbij korte periodes met warmte werden afgewisseld door langere tijdvakken met koel weer. De hoogste temperatuur was 33,6 graden op 5 juni in Ell (L) en Volkel. In de nacht koelde het soms flink af. In Twente kwam het afgelopen maand op negen dagen tot vorst aan de grond.

Drie droge maanden achter elkaar zorgen voor groot neerslagtekort in Nederland. © Jannes Wiersema

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten