Nieuwsbericht

El Niño dit jaar zeer sterk

17 november 2015

El Niño is dit jaar zoals verwacht zeer sterk geworden. Hij is vergelijkbaar met de grootste El Niño’s die de afgelopen anderhalve eeuw gemeten zijn. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) vandaag bekend gemaakt.

El Niño is een sterke opwarming van het oceaanwater gedurende langere tijd langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. De piek van de opwarming ligt vaak in december, vandaar de naam El Niño dat `het (Kerst)kindje’ betekent. De laatste zeer sterke El Niño was in 1997/1998, daarvoor waren er in 1982/1983, 1972/1973, 1888/1889 en 1877/1878 ook sterke El Niño’s. De verwachting is dat ook dit jaar El Niño in de komende maanden piekt om dan tot de zomer weer langzaam af te nemen.

Het opmerkelijk warme zeewater bij de evenaar heeft invloed op het weer in grote delen van de wereld

Door het voorspellen van El Niño kunnen er seizoensverwachtingen voor het gemiddelde weer in die streken worden opgesteld. De afgelopen maanden zorgde El Niño voor grote droogte in Indonesië ten zuiden van de evenaar. Die droogte is sinds begin november voorbij. In de komende maanden wordt het juist ten noorden ven de evenaar droog, vooral op de Filippijnen. De effecten aan de westkust van Zuid-Amerika, in Ecuador en het noorden van Peru vallen dit jaar mee vergeleken met 1997/1998, omdat de piek van de opwarming deze keer niet langs de kust ligt maar juist veel verder op de Stille Oceaan.

Voor de komende winter wordt zachter weer verwacht in Canada, maar juist koeler en natter weer in het zuiden van de Verenigde Staten en noordelijk Mexico. Het is nog niet zeker of de regens ook Californië zullen bereiken. Het noorden van Zuid-Amerika en Aruba, Curaçao en Bonaire blijven waarschijnlijk droger dan normaal de komende maanden.

Volgens El Niño-expert Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI is het enige effect van El Niño op het weer in Nederland een verhoogde kans op een nat voorjaar. In maart–mei 1878, 1983 als 1998 viel veel meer neerslag dan gewoonlijk. De kans is dus redelijk groot dat dit in 2016 weer het geval zal zijn. De kans op een nat voorjaar (meer dan 169 mm regen) wordt geschat op zo’n 70 procent en de kans op een normaal voorjaar (129–169 mm regen) op 25 procent. De kans dat het voorjaar droog zal zijn, is op basis van het verleden weer klein, ongeveer 5 procent.

Meer seizoensverwachtingen op KNMI seizoensverwachting

WMO: El Niño Expected to Strengthen Further: High Impacts, Unprecedented Preparation

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten