Nieuwsbericht

Erwin Kroll voor kinderen

23 september 2003

Iedereen kent hem van de televisie en zijn eenvoudige taalgebruik dat zeker ook kinderen zal aanspreken. Weerman Erwin Kroll heeft nu ook een weerboek geschreven speciaal voor kinderen. Als je dat boek leest hoor je het hem vertellen op de bekende "Krollse" manier. Het boek is weliswaar ingedeeld in hoofdstukjes over de zon, lucht, onweer en noem maar op, maar eigenlijk is het één vertelling door een enthousiaste weerman.

Bijna niemand staat erbij stil dat het hele gewone Nederlandse weer heel bijzonder is om te zien en te beleven. Er zijn zo veel verschillen op één enkele dag al, dat bijna elke minuut uniek is. Een belevenis op zich. En het enige wat je hoeft te doen, is om je heen kijken naar wat er allemaal in de lucht gebeurt.

Erwin Kroll


De auteur probeert met humor en kennis zijn liefde voor het oer-Hollandse weer over te brengen op kinderen. Zonneschijn, stapelwolken, buien, lucht en onweer, mist en nevel, depressies, fronten en andere storingen komen aan de orde. Heel veel beschrijvingen dus van wat je kunt zien en weinig theoretische beschouwingen, geen statistieken maar wel leuke eenvoudige tekeningetjes als illustratie. Ook zijn opvolgers worden al aangesproken: een van de laatste hoofdstukken beschrijft hoe je weerman kunt worden. Je kunt het als hobby hebben maar je kunt er natuurlijk ook je beroep van maken en meteorologie gaan studeren.

Kroll, Erwin. Het weer. Prometheus Kinderboeken, Amsterdam, 2003. Illustraties en vormgeving: Elly Hees. ISBN 90 6494 062 2 (Notendop junior is een serie informatieve boeken voor kinderen vanaf 9 jaar).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten