Nieuwsbericht

Europa meet fijnstof met iSPEX

01 september 2015

Na de succesvolle Nederlandse meetcampagne van iSPEX in 2013 gaan vanaf 1 september mensen in enkele Europese steden zes weken lang fijnstof meten met hun mobieltje. In totaal zijn er 9000 speciale opzetstukjes voor smartphones in Europa verspreid.

In ieder geval meten inwoners van Athene, Barcelona, Belgrado, Berlijn, Londen, Kopenhagen, Manchester, Milaan en Rome in hun straat fijnstof met de iSPEX op hun smartphone. Voor Nederland zijn er geen nieuwe opzetstukjes beschikbaar gesteld maar uiteraard kunnen degenen die nog een iSPEX uit 2013 hebben, gewoon mee meten en de metingen via de iSPEX-app doorgeven.

Langer meten
Zes weken lang meten burgers de hoeveelheid fijnstof in de Europese atmosfeer. Deze metingen zullen zichtbaar worden op een gedetailleerde kaart. De enige voorwaarde is dat er een wolkenloze lucht moet zijn tijdens de meting. Omdat het weer nogal verschilt tussen de Europese landen is er voor een langere meetperiode gekozen: zes weken in plaats van twee meetdagen tijdens de Nederlandse meetcampagne. De Europese meetcampagne heeft een speciale website: www.ispex-eu.org. Ook is er een internationale versie gemaakt van de iSPEX-app.

Door iSPEX kan fijnstof overal gemeten worden, zoals bij industrie
Door iSPEX kan fijnstof overal gemeten worden, zoals bij industrie
of bij de KNMI-meetmast in Cabauw.
of bij de KNMI-meetmast in Cabauw.

Citizen science
Het Nederlandse iSPEX-project was in 2013 een succes, vooral als citizen science-project. Duizenden Nederlanders hebben op twee zonnige meetdagen met hun mobieltje fijnstof gemeten in de lucht. Wetenschappers konden met behulp van de gegevens gedetailleerde kaarten samenstellen van de fijnstof in de lucht.Omdat luchtvervuiling niet stopt bij de grens, willen de initiatiefnemers van het iSPEX-project –Universiteit Leiden, de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), SRON Netherlands Institute for Space research, RIVM en KNMI –weten hoeveel fijnstof in de Europese atmosfeer zit.

Omdat luchtvervuiling niet stopt bij de grens, wordt het iSPEX-project Europees uitgerold.

In het kader van het internationaal Jaar van het Licht 2015 en als onderdeel van LIGHT2015 - een project gefinancierd door de Europese Commissie – organiseren zij nu de Europese citizen science-meetcampagne iSPEX-EU. Om de start hiervan in alle steden mogelijk te maken wordt nauw samengewerkt in een internationaal team van wetenschappers en medewerkers van een groot aantal universiteiten, onderzoeksinstituten en educatieorganisaties.

Meten bij Acropolis
Door de langere meetperiode kunnen de deelnemende steden een eigen invulling geven aan het project iSPEX-EU. Barcelona houdt bijvoorbeeld van 14 september tot 15 oktober elke zondag en woensdag meetmomenten met presentaties op vier plekken in de stad. En in Rome worden speciale activiteiten georganiseerd in het laatste weekend van september.
In verschillende steden wordt er ook met professionele apparatuur gemeten. Dit gebeurt bijvoorbeeld in en nabij Rome . In Athene plaatsen wetenschappers zelfs een extra meetinstrument bij de Acropolis. Uiteraard zullen de Nederlandse partners de iSPEX-metingen in Nederland weer tegen het licht houden.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten