Nieuwsbericht

Europees Weercentrum 30 jaar

10 november 2005

Deze maand viert het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) zijn dertigste verjaardag. In het kader daarvan is een jubileumboek uitgegeven over het Europees Weercentrum en de modelontwikkelingen

De Newsletter van het ECMWF, waarin nader wordt ingegaan op de geschiedenis van het Centrum bevat ook een artikel over de "Severe Weather Catalogue for the Netherlands". Geert Groen en Robert Mureau van het KNMI werken aan een archief van extreem weer in ons land, dat uiteindelijk op internet beschikbaar komt. Daarbij spelen gegevens van het Europees Centrum een belangrijke rol.

Geschiedenis ECWMF
Het ECMWF, dat op 1 november 1975 is opgericht, is een onafhankelijke Europese organisatie waarin achttien Europese landen, waaronder Nederland, participeren. Het KNMI maakt voor zijn weersverwachtingen gebruik van computerberekeningen van  het ECMWF, dat gevestigd is in Reading, zo'n 60 kilometer ten westen van Londen.

De supercomputer die de berekeningen maakt voor de weersverwachtingen is één van de krachtigste van de wereld. Per seconde worden meer dan 250 miljard berekeningen uitgevoerd met gegevens van weerstations op land, boeien op zee, weerschepen, weersatellieten, weerballonnen en radarsystemen. De berekeningen worden gemaakt voor een netwerk van roosterpunten op verschillende hoogtes, zodat inzicht wordt verkregen van veranderingen in de hele atmosfeer.

In het jubileumboek "Medium-Range Weather Prediction, the European Approach", wordt uitvoerig ingegaan op de weercomputers en de ontwikkeling van de verwachtingsmodellen die worden gebruikt voor de weers- en seizoensverwachtingen, het voorspellen van golfhoogtes en het gebruik van satellietgegevens.

Medium Range-Weather Prediction

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten