foto karin van der wiel
©KNMI/Tineke Dijkstra

Europese Young Scientist Award voor Karin van der Wiel

23 juni 2021

Aan KNMI’er Karin van der Wiel is de EMS Young Scientist Award 2021 toegekend door de European Meteorological Society (EMS). Van der Wiel krijgt deze award voor haar onderzoek, en in het bijzonder een artikel over meteorologische situaties waarbij weinig groene, hernieuwbare energie kan worden opgewekt. Dit onderzoek werd verricht in samenwerking met Laurens Stoop, toentertijd stagiair-onderzoeker bij het KNMI, en Frank Selten, onderzoeker aan het KNMI.

Variabiliteit van energieproductie en energievraag

Het onderzoek van Van der Wiel richtte zich op variaties in het weer die zorgen voor variaties in energieopbrengst uit hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonne-energie. Wanneer een lage energieopbrengst samenvalt met een hoge energievraag op warme of koude dagen, kan dat leiden tot een energietekort. Doordat zowel energieproductie als –vraag afhankelijk is van het weer, kan het risico op zo’n tekort met behulp van meteorologische data geschat worden. 

Voor Nederland is bijvoorbeeld zo’n samenkomst van slechte omstandigheden een groot hogedrukgebied in de winter, dit geeft dan een combinatie van lage windsnelheden en zeer lage temperaturen aangevoerd vanuit Oost-Europa. Voor het energiesysteem leidt dat tot weinig energieproductie en hoge vraag naar energie. Doordat de energietransitie nog in volle gang is, kan het toekomstig energiesysteem zodanig worden ingericht dat ook tijdens deze situaties de levering van energie ongehinderd door kan gaan.

EMS Young Scientist Award

De European Meteorological Society (EMS) is het netwerk van meteorologische verenigingen, waaronder de Nederlandse Vereniging ter Bevordering van de Meteorologie (NVBM), in Europa. Met een aantal onderscheidingen worden jaarlijks uitmuntende bijdragen aan de wetenschap, haar toepassingen en communicatie gehonoreerd. De Young Scienist Award wordt ieder jaar uitgereikt aan een jonge wetenschapper (onder de 35 jaar) als ‘erkenning voor uitstekende prestaties op het gebied van wetenschappelijke publicaties in de vroege fase van hun wetenschappelijke carrière’. 
 

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Raken we gewend aan temperatuurrecords?

  Een hittegolf is een van de meest dodelijke natuurrampen: elk jaar sterven er wereldwijd duizende...

  20 juni 2024 - Klimaatbericht
 2. Scholieren helpen KNMI om luchtvervuiling in kaart te brengen

  Leerlingen van twintig scholen in Nederland hebben dit voorjaar meetbuisjes opgehangen in hun omg...

  17 juni 2024 - Nieuwsbericht
 3. Wie stoot waar hoeveel CO2 uit?

  De aarde warmt op door de toename van CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer. Er wordt hard...

  14 juni 2024 - Klimaatbericht
 4. Alweer regen, blijft dat zo?

  Na een recordnatte april en mei leek juni even wat droger te beginnen. Maar ook vandaag regent he...

  10 juni 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten