Nieuwsbericht

Extreme neerslag 29/30 oktober 2000 op de Waddeneilanden

27 maart 2002

Op 29 en 30 oktober 2000 viel er met name of Vlieland en Terschelling overvloedige regen. Overigens werd Nederland ook geteisterd door storm en zware windstoten. De oorzaak van dit ongemak was een tweetal actieve randstoringen van een diepe depressie tussen IJsland en Schotland. Een van de randstoringen trok van Manchester via juist noordelijk van Hull naar de Noordzee en groeide daarbij uit naar een depressie. Boven de Noordzee maakte de depressie een draai en trok verder in de richting van het Noorse Bergen. Het koufront van deze depressie trok in de middag en avond van 29 oktober over ons land.

Tot omstreeks 20.00 uur op 29 oktober trokken verscheidene buien over Nederland, waarbij naast regen plaatselijk ook hagel viel en onweer optrad. Omstreeks 20.00 uur veranderde het karakter van het weer en regende het vrijwel onafgebroken. Het regende aanvankelijk licht, maar tussen omstreeks 23.45 en 4.30 uur op de volgende dag regende het op de Waddeneilanden matig tot zwaar. Hierna regende het weer licht en vanaf omstreeks 15.30 uur op 30 oktober hernam het weer zijn buiig karakter, waarbij rondom middernacht plaatselijk onweer en hagel werd waargenomen.Tussen 9.00 uur op 29 en 9.00 uur op 30 oktober 2000 viel te Formerum op Terschelling de meeste neerslag (91,3 mm). Te West Terschelling viel in hetzelfde tijdvak 81,2 mm en te Oost Vlieland 85,5 mm. Ook te De Cocksdorp op Texel viel nog veel regen en wel 61,7 mm. Op de overige plaatsen op de Waddeneilanden waren de hoeveelheden belangrijk minder en op verreweg het grootste gedeelte van vaste land bleven de hoeveelheden beperkt tot nog geen 10 mm.

Een hoeveelheid van 75 mm neerslag, die in 24 uur valt, wordt gemiddeld eens per 125 jaar op een willekeurige plaats bereikt of overschreden. Dergelijke hoeveelheden hebben zich in het recente verleden vaker voorgedaan, maar toen werden andere gebieden getroffen. Op 13 en 14 september 1998 werd Zuidwest-Nederland grotendeels geïnundeerd door overvloedige regenval en op 27 en 28 oktober van hetzelfde jaar regende het in het gebied rondom Hoorn in Noord-Holland, de Noordoostpolder, de kop van Overijssel en Zuid-Drenthe overvloedig. Door afstroming ontstond toen ook elders veel.

Door Rudmer Jilderda, hydroloog KNMI

Onstuimig herfstweer op Terschelling
Onstuimig herfstweer op Terschelling (foto: Gerrit van Goor, fotograaf van "de Terschellinger")
Terschelling onder water
Terschelling onder water (foto: Gerrit van Goor, fotograaf van "de Terschellinger")

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten