Nieuwsbericht

Grote zandstorm van Sahara naar Caribisch gebied

26 juli 2005

Eind juli 2005 bevond zich boven de Atlantische Oceaan tussen Afrika en het Caribisch gebied een grote zandstorm. Hierin bewoog zich zand afkomstig uit de Sahara met de passaatwind in westelijke richting. 

Zandstormen van de Sahara richting Amerika komen elk jaar voor in de maand juli, wanneer in de Sahara de wind uit het oosten komt. De huidige zandstorm heeft een oppervlak bijna zo groot als de Verenigde Staten, en is daarmee ongebruikelijk groot. Het zand bevindt zich op een hoogte van ongeveer 3 km, en beweegt naar het westen met een snelheid van ongeveer 600 km per dag.  De komende dagen zal het meest noordelijke deel van de zandstorm Florida passeren.

Voor de meeste mensen is de zandstorm niet schadelijk voor de gezondheid. Ook zullen piloten nauwelijks last hebben van verminderd zicht. De zandstormen zijn wel schadelijk voor leven in de zee. Het zand bevat ijzer, dat als het in het water terecht komt uitgebreide bloei van giftige algen veroorzaakt. Dit wordt ook wel ‘rode getij’ genoemd, vanwege de rode kleur die de algen tijdelijk aan het water geven. Het rode getij heeft in het verleden in de Golf van Mexico geleid tot sterfte van grote aantallen vissen en schelpdieren, en ook van zoogdieren en vogels in en nabij het water.  Ook verstrooit het zand in de lucht het zonlicht, vooral het blauwe licht, waardoor het ochtend- en avondrood hun naam extra veel eer aandoen. Met een zogeheten trajectorienmodel kan de baan worden bepaald die de zandstorm aflegt. De figuur toont deze baan voor een aantal luchtdeeltjes startend boven de Sahara op zaterdag 16 juli en eindigend boven het Caribisch gebied tien dagen later. De kleurcode geeft de hoogte van de deeltjes aan, waarbij rood hoger is dan ongeveer 5 km en blauw lager dan ongeveer 1,5 km. 

De zandwolk is goed zichtbaar op satellietbeelden, bijvoorbeeld op het beeld van vrijdag 22 julizoals waargenomen met het Ozone Monitoring Instrument aan boord van de EOS-AURA satelliet. (zie de figuur onderaan deze pagina-rechts in de figuur ligt Afrika en linksboven ligt Florida.

Trajectoriën Saharazand
De weg die het saharazand aflegt berekend met het trajectoriënmodel van het KNMI
Saharazand door OMI
Ozone Monitoring Instrument (OMI) aan boord van de satelliet EOS-AURA toont details saharazand

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten