Nieuwsbericht

Herfst 2003: zeer zonnig en droog

15 december 2003

De herfst van 2003 was het eerste koude najaar sinds 1998 en het koudste in tien jaar. De Bilt berekende een gemiddelde temperatuur van 9,8 graden terwijl 10,2 graden normaal (gemiddeld over 1971-2000) is. Het lage gemiddelde was volledig te danken aan oktober die met gemiddeld 7,5 graden de koudste wijnmaand was in dertig jaar. Op 24 oktober werd op de vliegbasis Twenthe -8,5 graden gemeten, de laagste temperatuur ooit ergens in ons land oktober gemeten. Bovendien viel er toen sneeuw, in het binnenland enkele centimeters. Voor oktober is dat heel bijzonder: 13 oktober is de vroegste datum met sneeuwval en dat gebeurde in 1975. Ook september droeg bij aan de kou in het najaar maar deze maand was maar weinig aan de koele kant. Door het zeer zonnige en droge weer was het een aangename verlenging van de uitzonderlijk hete zomer. Op 19 en 20 september was het zelfs tropisch warm met ruim 31 graden in Maastricht, heel bijzonder zo laat in het jaar.

November was een zeer zachte maand en zelfs een zachter dan oktober. Dat november zachter is dan oktober is slechts een keer eerder voorgekomen, alleen in 1994. In totaal telde de herfst 16 warme dagen met 20 graden of meer en 5 zomerse dagen (25,0 of warmer), vier zomerse dagen meer is dan we gewend zijn. Daarentegen waren er negen vorstdagen en dat is twee meer dan normaal.De zon liet zich bijzonder vaak zien en met 411 zonuren in de drie kalendermaanden tegen 298 normaal was dit seizoen zeer zonnig. In de meetreeks sinds 1901 was dit seizoen slechts drie keer nog zonniger. Bovendien was het droog: gemiddeld over het land viel in september, oktober en november 176 mm tegen 235 mm normaal. Zeer slechte dagen met storm en slagregens kwamen dit najaar niet voor.

Wel in het zuiden van Zuid-Frankrijk waar begin december in drie dagen plaatselijk 400 mm viel. Bovendien werd de kust van de Middellandse Zee getroffen door een zware storm met windstoten van 150 km/uur. Ook Italië en Spanje kregen het in deze herfst soms zwaar te verduren, maar het slechte weer was niet erger dan in voorgaande jaren.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten