Klimaatbericht

Het kan vriezen, het kan dooien

27 november 2018

Speculaties over de komende winter doen volop de ronde.Zo voorspelt de Engelse krant Daily Express voor het zevende jaar op rij dat de winter extreem streng wordt. Ook serieuzere publicaties wagen zich soms aan voorspellingen. De wetenschappelijke feiten vertellen echter dat het in november nog niet mogelijk is om een strenge winter in Europa te voorzien. Vooralsnog kan het dus vriezen of dooien de komende maanden.

Wind bepaalt het weer

Een strenge winter gaat in Nederland gepaard met wind uit noordelijke en oostelijke richtingen. De verwachtingen van de wind en dus temperatuur zijn redelijk nauwkeurig voor de eerste dagen. Een periode van oostenwind zien we tegenwoordig soms zelfs tien dagen van te voren aankomen. Maar langer dan twee weken vooruit zijn de verwachtingen van de huidige weermodellen niet meer betrouwbaar (figuur 1).

Kansen op koud weer

Wel kunnen we iets zeggen over de kans op een koude periode door in het verleden te tellen hoe vaak deze zijn opgetreden. Dit heet de klimatologische kans. Door de opwarming van de aarde neemt deze kans af (figuur 2). Zo was het aantal ijsdagen (maximum temperatuur onder nul) in 1951-1980 nog gemiddeld elf per jaar, in 1981-2010 was dat al afgenomen tot acht en nu is het aantal ongeveer zes per jaar. Dit is een gemiddelde: zowel veel zachtere als veel strengere winters zijn mogelijk.

Basis voor seizoensverwachtingen

Soms is het mogelijk om een verwachting te maken voor het komend seizoen die nauwkeuriger is dan de klimatologie. Zo veroorzaken de variaties in de temperatuur van de Stille Oceaan die met El Niño samenhangen in grote delen van de wereld afwijkingen in het normale weer. Weermodellen geven aan dat door El Niño de kans op een milde winter in het noorden van de Verenigde Staten dit jaar groter is dan normaal. In Europa is de invloed van El Niño te klein om zinvolle verwachtingen op te baseren.

Winterverwachting Europa

Andere factoren die winterverwachtingen voor Europa mogelijk zouden kunnen maken zijn zonnevlekken, sneeuw in Rusland en ijs in het noordpoolgebied. Een analyse van lange waarnemingsreeksen laat echter geen significante invloed zien op ons winterweer.

Er is nog hoop

Een recente ontwikkeling is dat weermodellen de kans op afwijkingen in het normale windpatroon boven het winters Noord-Atlantische gebied nu al in november redelijk goed kunnen aangeven. Het is echter nog niet duidelijk hoe dat zich vertaalt naar bruikbare verwachtingen voor de wintertemperatuur in Nederland.

KNMI klimaatbericht door Frank Selten en Geert Jan van Oldenborgh

Grafiek van dag waarop de weersverwachting voor Europa haar betrouwbaarheid verliest.
Figuur 1. Dag waarop de weersverwachting voor Europa haar betrouwbaarheid verliest. Sinds 1981 is de verwachtingstermijn met 3 dagen toegenomen van 4 tot 7 dagen. Bron: ECMWF
Grafiek van wintertemperatuur zoals gemeten in De Bilt en voor de toekomst volgens de KNMI klimaatscenario’s.
Figuur 2. Wintertemperatuur zoals gemeten in De Bilt (blauwe lijnen). Horizontale lijnen geven de 30 jaar gemiddelde temperatuur aan met voor de toekomst de KNMI klimaatscenario’s. © KNMI.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten