Nieuwsbericht

Het klimaat onthuld

14 november 2001

Op de laatste dag van de meteorologische zomer van 2000 verscheen bij Uitgeverij Schuyt & Co in samenwerking met Natuur & Techniek het boek "Het klimaat onthuld", de Nederlandse versie van "The Climate revealed", van William J. Burroughs. Het boek werd vertaald door Helga van Leur, televisiemeteoroloog van RTL, die het boek in de Utrechtse Sterrenwacht Sonnenborgh presenteerde aan de pers.

Dr. William Burroughs is werkzaam als scientific attache in Washington, werkte eerder als onderzoeker bij de National Physical Laboratory in Groot-Brittannië en is bekend als schrijver van populair wetenschappelijke boeken, waarvan verscheidene gewijd zijn aan het weer. Het Klimaat onthuld is een rijk geïllustreerde, overzichtelijke en zorgvuldig opgebouwde uitgave met een scala aan onderwerpen over het klimaat en het effect daarvan op ons leven.

De inleidende eerste hoofdstukken behandelen basisonderwerpen als de aarde in de ruimte met de zon als drijvende kracht, de dynamische atmosfeer, oceanen en stromingen, de waterkringloop en de biosfeer, wolkenvorming, de invloed van vulkanen, de zonnevlekkencyclus, atmosferische elektriciteit en de Gaia-theorie. Vervolgens ligt het accent op de klimaatgegevens met aandacht voor meetsystemen, historische bronnen en verwachtingen. De overige hoofdstukken beginnen met een schets van een klimaatzone waarin de wereld is opgedeeld en gaan vervolgens uitvoerig in op extreme weersituaties, flora en fauna en de relatie tot milieu en gezondheid. Daarbij komen onderwerpen aan de orde als El Niño, de moesson en de kleine ijstijd, maar centraal staat de rol van de mens in het klimaatsysteem.

William J. Burroughs (Nederlandse vertaling Helga van Leur). Het klimaat onthuld. Uitgeverij Schuyt & Co in samenwerking met wetenschapsmagazine Natuur & Techniek. ISBN 90 6097 557 X, 192 pagina's, prijs ƒ 69,50 (verkrijgbaar in de boekhandel).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten