Nieuwsbericht

Het Weer! Magazine: Achttien dagen zweten…

14 juni 2005

Het is inmiddels 30 jaar geleden, de bijzondere zomer van 1975. Juni en juli waren geen opvallende maanden. Juni was zelfs een wisselvallige en tamelijk koele maand. Maar augustus zorgde toch nog voor een spectaculaire zomer. Een zomer met een hittegolf die maar liefst achttien dagen aanhoudt.

Een hittegolf is een tijdvak met een minimale lengte heeft van 5 dagen met elke dag een temperatuur van minimaal 25 °C én tenminste drie daarvan moeten een maximum van 30 °C of meer hebben gehaald. Hoewel een hittegolf een minimale lengte heeft van 5 dagen, kan de periode veel langer duren, zoals in 1975, de langste hittegolf in Nederland sinds 1900!Verder in dit extra dikke nummer van het Weer! magazine:

Wind zichtbaar op de radar

De neerslagbeelden laten ons zien waar en hoe hard het regent of sneeuwt. Wanneer we de beelden achter elkaar zetten, wordt zichtbaar de buien naar toe trekken. Ook kan je de totale hoeveelheid gevallen neerslag snel in kaart brengen. En sinds kort kunnen er ook windgegevens uit gehaald worden.

Schitterende druppels
Vroeg in de ochtend ligt het gazon te schitteren in de zon, het gras lijkt bestrooid met zilveren druppels. In de koelte van de nacht is de waterdamp uit de lucht gecondenseerd op de grassprieten. Toch zijn niet alle druppels afkomstig van het vocht uit de atmosfeer. Planten kunnen water namelijk ook actief uitscheiden.

Zomerstormen
Zomerstormen komen regelmatig voor, en kunnen voor dramatische verrassingen zorgen als ze niet tijdig worden opgemerkt én er voor gewaarschuwd wordt. Een zomerstorm kan windkracht 10 halen. De laatste jaren worden er zomerstormwaarschuwingen uitgegeven, wat veel ellende kan voorkomen.

Zelf temperatuur meten
Veel mensen hebben een thermometer hangen om de temperatuur te meten. Echter als de meter niet goed hangt, kan dat een afwijking veroorzaken variërend van enkele tienden graden tot wel meer dan tien hele graden!

Margot Ribberink, weervrouw met jongensdroom
Van half mei tot begin juni was Margot Ribberink als eerste vrouw mee met een Nederlands Tornadochase team. Vlak voor ze vertrok interviewden we haar over haar beweegredenen om mee te gaan met deze door mannen gedomineerde jacht.



Wilt u een recensie-exemplaar of proefnummer van het nieuwe nummer van het Weer! magazine?
Vraag een gratis exemplaar aan door een e-mail te sturen naar
weermagazine@xs4all.nl
Wilt u uw bewijsnummer sturen naar: VirtùMedia. Postbus 15792, 1001 NG Amsterdam.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten