Nieuwsbericht

'Het weer nader verklaard' beleeft tweede druk

25 januari 2002

In december 2000 verscheen bij uitgeverij Elmar het boek 'Het weer nader verklaard'. Dat het weer nader verklaard gewaardeerd wordt heb ik goed gemerkt aan de vele reacties na het verschijnen van dit boek, dat binnen een jaar zijn tweede druk beleeft.

De nieuwe druk is een geheel herziene uitgave geworden waarin de nieuwe opvattingen over de menselijke invloed op het klimaat zijn meegenomen. Nu de invloed van de mens op het klimaat is aangetoond en er ook een verband is gevonden tussen de wereldwijde opwarming en de temperatuurstijging in De Bilt is er meer duidelijkheid gekomen over de klimaatproblematiek. De tweede druk van 'Het weer nader verklaard' is het eerste boek in zijn soort waarin die nieuwe conclusies zijn gebundeld.

Uiteraard biedt ook de tweede druk van 'Het weer nader verklaard' veel informatie over het weer. Meteorologie is een wetenschap waar wij mensen dagelijks heel direct mee te maken hebben. Hoewel we de voorspellende waarde van die wetenschap interessant vinden, kent de meteorologie tal van achtergronden die de moeite van het kennen waard zijn. KNMI-voorlichter Harry Geurts begon in 1990 een rubriek voor NOS-Teletekst, waarin hij die achtergronden uit de doeken doet.

'Het weer nader verklaard' geeft beknopt uitleg over vertrouwde begrippen uit het weerbericht, maar gaat ook in op uitzonderlijke en opmerkelijke verschijnselen, zoals regenbogen, kringen om de zon, bijzondere wolken en ijsvormen op meren en rivieren. Maatschappelijke kwesties als het broeikaseffect komen aan bod, maar ook luchtige thema's en vergeten volkswijsheden zoals het weer op Zevenslapersdag, de schapenscheerderskou en de hondsdagen. Het boek is meer dan zo maar een weergids.

Harry Geurts, KNMI. 'Het weer nader verklaard' telt 193 pagina's (14 x 22 cm, paperback geïllustreerd). Uitgeverij Elmar BV, Rijswijk, 2000 (tweede herziene druk 2001) . ISBN 9038910827. Prijs Euro 13,80

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten