Nieuwsbericht

Het weerboekje van Storm Dunlop

23 september 2003

Het weerboekje met alles over wolken, weer, wind en weersvoorspellingen is de Nederlandse versie van <i>How to identify the weather </i>van Storm Dunlop. Dunlop is bepaald geen onbekende in de meteorologie; hij heeft al verschillende boeken geschreven over het weer waaronder in 2001 zijn <i>Dictionairy of Weather</i>.

Het weerboekje is vooral geschikt voor liefhebbers van de natuur die zelf het weer willen obseveren. Uitvoerig wordt ingegaan op wolken met uitgebreide en handige beschijvingen van alle soorten. De internetachtige aanpak maakt het boek bijzonder overzichtelijk en handzaam voor gebruik in het veld en voor naslag. De beschrijvingen zijn opgesierd met schitterende foto's die de auteur zelf heeft gemaakt. Naast wolken wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan neerslag, wind en zwaar weer, zoals tornado's en hozen. Ook optische verschijnselen, zoals kringen om de zon, komen aan bod en daarnaast wordt in het kort aandacht besteed aan de meteorologische theorie zoals het ontstaan van fronten en hoge- en lagedrukgebieden.

Het accent ligt echter op de verschijnselen, de schoonheid daarvan en het leren kijken naar weer en wolken. Een handig register en tips voor verdere informatie in boeken, tijdschriften en op websites maakt dit boek van Dunlop tot een waardevolle uitgave.

Dunlop, Storm. Het weerboekje: alles over wolken, weer, wind en weersvoorspellingen. Vertaald uit het Engels door Chiel van Soelen et al. Redactie Heleen Silvis. Veltman Uitgevers, Utrecht, 2003. ISBN 90 5920-100-0

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten