Nieuwsbericht

Hittegolf en vervuiling Groot Brittannië vanuit de ruimte

24 juli 2006

Terwijl Groot Brittannië zucht onder de hittegolf registreren sensoren in de ruimte een dramatische toename in temperatuur en luchtvervuiling, vooral in de grote steden. Aldus bijgaand persbericht van de University of Leicester.

Gedurende een periode van aanhoudend stabiel zomerweer van 15 tot 19 juli, steeg de temperatuur tot record hoogtes in Groot Brittannië. De Britse meteorologische dienst rapporteerde dat de temperatuur op 19 juli een record maximum heeft bereikt voor de maand juli. Ook de luchtvervuiling als gevolg van stikstofdioxide (NO2) is aanzienlijk gestegen. Deze feiten worden dramatisch geïllustreerd door de laatste beelden van twee satelliet instrumenten, de “Advanced Along Track Scanning Radiometer” (AATSR) aan boord van de ENVISAT satelliet van ESA en het “Ozone Monitoring Instrument” (OMI) op de Aura Satelliet van de NASA. De AATSR data laat duidelijk zien hoe snel de temperatuur is gestegen in slechts enkele dagen, terwijl de OMI resultaten de grote toename van NO2 laat zien. Deze toename van temperatuur en vervuiling is vooral extreem in grote stedelijke gebieden, zoals Londen, Birmingham, Manchester en Liverpool, terwijl kleinere meer geïsoleerde steden zoals Leicester ook hoge temperaturen vertonen, maar desondanks een meer gematigd luchtvervuilingniveau laat zien. Landelijke gebieden buiten de invloedssfeer van steden vertonen meer aangename temperaturen en een lagere hoeveelheid luchtvervuiling. Aangezien NO2 vooral wordt veroorzaakt door verkeer en energiecentrales, neemt de hoeveelheid NO2 sterk toe in grote steden bij gebrek aan zowel wind als regen. 

Dr. John Remedios, Hoofd van het aardobservatie onderzoek aan de universiteit van Leicester zei: “De laatste satellietgegevens geven ons een nieuwe kijk op onze leefomgeving die alleen maar kan worden verkregen vanuit de ruimte. De beelden laten zien dat de temperatuur en de luchtvervuiling stijgt in elke regio van Groot Brittannië. Het is vooral schokkend om de mate van de temperatuur en luchtvervuiling toename te zien in de grote steden wat zo’n schadelijk effect heeft op de kwaliteit van leven op deze plekken”. 

De extreme waarden in temperatuur en vervuiling zullen waarschijnlijk met zekere regelmaat optreden gedurende de zomer nu deze weersituatie nog enige tijd zal aanhouden. Bovendien, de huidige klimaatscenario’s voor Groot Brittannië suggereren dat de frequentie van deze extreme episodes van hoge temperatuur en luchtvervuiling alleen maar zullen toenemen. De consequenties van blootstelling aan deze hoge temperaturen gecombineerd met hoge luchtvervuiling op de lange termijn zijn vooral van belang voor de gezondheidsrisico’s van ouderen en personen met ademhalingsmoeilijkheden die in de grote steden leven. Daarom zouden deze gegevens per regio zorgvuldig moeten worden bekeken door locale en nationale overheid bij het nemen van maatregelen tegen luchtvervuiling. Europese en nationale richtlijnen bestaan, die de grenswaarden vastleggen waar binnen de hoeveelheid NO2 moet blijven in bewoonde gebieden. De methoden en technologie om preciezer en sneller te controleren of men aan deze nationale en internationale normen voldoet ontwikkelt zich snel. 

Het AATSR instrument is een Brits instrument, gefinancieerd door het “Department for the Environment, Food and Rural Affairs”, om zee en land oppervlaktetemperaturen te monitoren. 

Het OMI instrument is een Nederlands-Fins instrument, gefinancieerd door de Nederlandse en Finse overheid. OMI was gelanceerd in juli 2004 aan boord van de EOS-AURA satelliet van de NASA. Het KNMI is het Principal Investigator instituut en werkt nauw samen met NASA en FMI. Dr. Pieternel Levelt, OMI's Principal Investigator, vertelde: “OMI’s globale, dagelijkse metingen zijn de meest gedetailleerde observaties van luchtvervuiling op stadsniveau vanuit de ruimte die op dit moment beschikbaar zijn”. 

Voor meer informatie over AATSR en AATSR metingen van de temperatuur van het landoppervlak neem contact op met: Dr.  Gary Corlett, Earth Observation Science, University of Leicester, +44 16 2525240.  

NO2 metingen Ozone Monitoring Instrument OMI op 15 en 18 juli 2006
NO2 metingen OMI op 15 en 18 juli 2006
AATSR metingen van temperatuur boven land (bron: University of Leicester)
AATSR metingen van temperatuur boven land (bron: University of Leicester)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten