Regendruppels op raam
©Jannes Wiersema

De hoofdmoot van de jaarneerslag

15 april 2024

Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. Welke dagen dragen hier het meest aan bij? Zijn dat de vele dagen met weinig neerslag, of de weinige dagen met veel neerslag, of iets daartussen?

Dagen tellen met een bepaalde hoeveelheid neerslag 

We nemen de meetreeks van 13 neerslagstations verspreid over Nederland en tellen per station in de periode 1991-2020 hoeveel dagen per jaar er zijn voorgekomen met een bepaalde hoeveelheid neerslag. We doen dat in stapjes van 1 millimeter per dag (afbeelding 1, zwarte lijn). Je ziet dat dagen met de minste neerslag, tussen de 0,1 en 1 millimeter, het meest voorkomen. Naarmate de neerslag per dag toeneemt, neemt het aantal dagen met die neerslag af.

Bijdrage aan de jaarneerslag 

Als je het aantal dagen vermenigvuldigt met de hoeveelheid neerslag van die dag, krijg je de bijdrage aan de jaarneerslag. Dit is de blauwe lijn in afbeelding 1. Er zijn bijvoorbeeld gemiddeld 12 dagen met 4 tot 5 millimeter neerslag die samen rond de 54 millimeter bijdragen aan de jaarneerslag. Je ziet dat dagen met rond de 5 millimeter neerslag het meest bijdragen aan de jaarneerslag. Er zijn weliswaar (veel) meer dagen met minder neerslag maar samen dragen deze relatief weinig bij aan de jaarneerslag. Ook de weinige dagen met (zeer) veel neerslag dragen relatief weinig bij.

Lijngrafiek met het aantal dagen per jaar met een bepaalde hoeveelheid neerslag, gemiddeld over 13 neerslagstations verspreid over Nederland in de periode 1991-2020 (rode lijn), en de bijdrage van deze dagen aan de jaarneerslag (blauwe lijn).
Afbeelding 1. Aantal dagen per jaar met een bepaalde hoeveelheid neerslag, gemiddeld over 13 neerslagstations verspreid over Nederland in de periode 1991-2020 (zwarte lijn), en de bijdrage van deze dagen aan de jaarneerslag (blauwe lijn). ©KNMI
Lijngrafiek met de bijdrage van dagen met een bepaalde hoeveelheid neerslag aan de totale neerslag in het zomerhalfjaar (april-september, groene lijn) en winterhalfjaar (oktober-maart, blauwe lijn).
Afbeelding 2. Bijdrage van dagen met een bepaalde hoeveelheid neerslag aan de totale neerslag in het zomerhalfjaar (april-september, rode lijn) en winterhalfjaar (oktober-maart, blauwe lijn). ©KNMI

Zomerhalfjaar, winterhalfjaar 

Ook in het zomerhalfjaar (april-september) en het winterhalfjaar (oktober-maart) zijn het de dagen met rond de 5 millimeter neerslag die het meest bijdragen aan de totale neerslag (afbeelding 2). Je ziet ook dat in vergelijking met de winter een groter deel van de totale neerslag in de zomer valt op dagen dat het veel regent (meer dan 15 millimeter).

Dagen met rond de 5 millimeter neerslag vormen de hoofdmoot van de neerslag, zowel in het zomerhalfjaar, het winterhalfjaar en het hele jaar. Dit zijn ook ongeveer de dagen met een gemiddelde hoeveelheid neerslag: gemiddeld is de jaarneerslag 851 millimeter en valt er neerslag op 197 dagen per jaar, wat neerkomt op gemiddeld ruim 4 millimeter per neerslagdag. 

KNMI-klimaatbericht door Peter Siegmund 

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Antarctisch warmterecord verbrijzeld door atmosferische rivier

  Op 18 maart 2022 gebeurde er in het Antarctische binnenland iets bijzonders. Normaal is het er ze...

  17 mei 2024 - Klimaatbericht
 2. Door satelliet EarthCARE meer begrip van klimaatverandering

  Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrument...

  15 mei 2024 - Nieuwsbericht
 3. Meer zon in de lente

  Het KNMI houdt bij hoeveel zonnestraling het aardoppervlak bereikt, en ook hoe lang de zon schijn...

  14 mei 2024 - Klimaatbericht
 4. Noorderlicht komt zeldzaam zuidelijk boven Nederland door zonnestorm

  Vrijdag 10 mei bevond het noorderlicht zich boven Nederland. Dat het noorderlicht zo zuidelijk ko...

  13 mei 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten