Nieuwsbericht

In herinnering IPCC-voorman Sir John Houghton

28 april 2020

Sir John Houghton is 15 april op 88-jarige leeftijd overleden. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

IPCC

Van 1988 tot 2002 was Sir John Houghton covoorzitter van de 'scientific assessment' werkgroep I van het IPCC. Onder zijn covoorzitterschap zijn de eerste drie IPCC rapporten tot stand gekomen. Hij is van groot belang geweest voor de geloof­waardigheid van het IPCC en hij wist de conclusies van het IPCC met overtuiging uit te dragen. Het Klimaat Raamverdrag UNFCCC is tot stand gekomen in 1992 en heeft zich ontwikkeld tot het Parijse Klimaatakkoord in 2015, mede dankzij de betrouwbare conclusies van het IPCC, een betrouw­baarheid waarvoor Sir John de basis heeft gelegd.

Carrière 

John Houghton, geboren in Wales, studeerde natuurkunde in Oxford en was van 1973 tot 1983 hoogleraar Atmospheric Physics aan dezelfde universiteit. In 1972 werd hij verkozen tot Fellow of the Royal Society (FRS), de oudste wetenschappelijke academie ter wereld. Van 1983 tot 1991 was hij Director General van het Britse Met Office. In die functie stond hij aan de wieg van het Hadley Centre, een van de belangrijkste onderzoekscentra op het gebied van klimaat en klimaatverandering in het Verenigd Koninkrijk.

Thatcher

Hij vertelde graag en met enige trots hoe hij door Margaret Thatcher in Downingstreet 10 werd uitgenodigd om haar uit te leggen wat nu het probleem was met die door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Thatcher was scheikundige en begreep de wetenschap heel goed. Dit leidde tot haar iconische speech voor de Verenigde Naties in 1989, waarmee zij de eerste wereldleider was die publiek en helder uiting gaf aan haar bezorgdheid over menselijke klimaat­verandering.

Mijn herinneringen

In mijn tijd als Nederlands vertegenwoordiger bij het IPCC heb ik Sir John leren kennen als een buitengewoon goede covoorzitter van IPCC Werkgroep I, een integer wetenschapper met grote invloed op de internationale klimaatgemeenschap. Hij was een overtuigd Christen wiens geloof een inspiratiebron was voor zijn inzet voor klimaat en milieu. In verschillende boeken en publicaties legde hij hiervan getuigenis af. Hij was bovendien een zeer aimabel mens. De klimaatgemeenschap zal hem missen.

 

Fons Baede, voormalig Hoofd Klimaatonderzoek KNMI en Nederlands vertegenwoordiger bij het IPCC

Sir John Houghton, 1931-2020. Bron: UNFCCC

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten