Nieuwsbericht

In memoriam Armand Pien (1920-2003)

12 januari 2004

De Belgische weerman Armand Pien is maandag 22 september op 83 jarige leeftijd overleden. Armand Nicolas Pien (1920-2003) begon in 1953 in de eerste jaren van de televisie met een uitgebreid weerbericht op tv. De Vlaamse televisie was in Europa de eerste na de BBC met een tv-weerbericht.

VRT-weerman Frank Deboosere: "Armand Pien heeft zijn volk geleerd om "het weer te voorspellen". Dat heb ik de voorbije dagen van veel mensen gehoord. Pien slaagde er in om in eenvoudige bewoordingen moeilijke atmosferische processen uit te leggen aan het grote publiek. En vooral: hij deed dat op een enthousiaste wijze en in een onnavolgbare stijl. De grappige noot was daarbij nooit ver weg. Als er geen weerspreuk was om een bepaald fenomeen te beschrijven, dan vond hij er zelf één uit: "Een herfst zonder stormen is als een vrouw zonder vormen".

Maar Pien was meer dan een fantastisch popularisator van de weerkunde en de sterrenkunde. Pien koppelde vakmanschap aan vriendelijkheid en opgewektheid. Hij was een fijn en goed mens om mee samen te werken. Toen ik in 1987 in zijn voetstappen mocht treden, heeft hij zich als een echte vader over me ontfermd. Altijd is hij de "nieuwe" weermannen en weervouwen blijven steunen en helpen. Zoiets vergeet je niet.

De uitgebreide weerberichten van Pien waren ook in Nederland zeer populair, vooral in het zuiden waar de Belgische televisie ook in het begin van het televisietijdperk was te ontvangen. Zijn weerpraatjes, die hij baseerde op gegevens van het KMI in Ukkel, waren doorspekt met humor en bovenal zeer informatief. Hij vertelde dat de toneelvoorstellingen waar hij in zijn studentenjaren aan meewerkte goed van pas kwamen in zijn werk als televisiepresentator. Hij presteerde het eens met een van schaamte rood geverfd gezicht op de televisie te verschijnen. Juist bij dat soort gelegenheden haalde Pien de grootste kijkdichtheid. Zijn weerbericht was wet: "als het goed weer was kwamen de mensen naar mij toe om me te bedanken, bij slecht weer keken ze kwaad naar mij. Ik was het weer." Armand Pien besteedde niet alleen aandacht aan het weer, maar ook aan de natuur in de breedste zin van het woord en aan sterrenkunde. Hij was waarnemend directeur van het planetarium in Brussel. Voor de Belgische televisie verzorgde hij naast zijn weerpraatjes ook wetenschaps- en amusementsprogramma's en presenteerde hij een populaire quiz.

Armand Pien was liefst 37 jaar lang dé tv-weerman van Vlaanderen en verzorgde 5000 weerpraatjes op tv en 3000 op de radio. Ook na zijn pensioen in 1985 bleef hij enthousiast presenteren op tv, maar in augustus 1990 droeg hij de fakkel over aan zijn opvolgers. Armand was niet alleen actief op tv, maar hield nog altijd radiopraatjes en werkte mee aan tal van publicaties en exposities. Eind jaren zeventig werkte hij samen met de bekende Nederlandse collega's, wijlen Jan Pelleboer en Joop den Tonkelaar mee aan het boek "De mens en het weer" van Chriet Titulaer. Dit "boek van de maand", dat in 1979 verscheen, is een van de best verkochte weerboeken uit de Nederlandse geschiedenis. Zijn gevleugelde uitspraak: "mijn weerberichten kloppen altijd alleen het weer houdt er zich niet aan."

Met dank aan VRT-weerman Frank Deboosere en weerman Jan Visser van Trouw

Armand Pien
Armand Pien

Recente nieuwsberichten

 1. Zonnigste lente sinds het begin van de metingen

  Het was de zonnigste lente sinds het begin van de metingen in 1901. Gemiddeld over het land schee...

  29 mei 2020 - Nieuwsbericht
 2. Toename neerslagtekort en verdamping in voorjaar

  Het maximale neerslagtekort in Nederland in het voorjaar is de afgelopen vijftig jaar toegenomen,...

  28 mei 2020 - Nieuwsbericht
 3. Vaker droogte in het binnenland

  Droge zomers als die van 2018 komen door klimaatverandering in het binnenland nu vaker voor dan r...

  26 mei 2020 - Nieuwsbericht
 4. KNMI stopt met weermodel HIRLAM

  Goed informeren en waarschuwen kan niet zonder computermodellen. Het KNMI beschikt nu over twee e...

  25 mei 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten