Nieuwsbericht

In memoriam oud-meteoroloog Postma (1913-2005)

28 juni 2005

Op 22 juni 2005 overleed in zijn woonplaats Bilthoven op 92 jarige leeftijd oud KNMI-meteoroloog Klaas Rienk Postma. De zeer gedreven meteoroloog was een geboren weerkundige en heeft zijn hele leven belangrijke bijdragen geleverd aan de meteorologie.

Dr. Postma kwam in 1937 in dienst bij het KNMI en bracht het gedurende zijn ambtsperiode tot en met 1978 tot directeur van de afdeling weerdienst en luchtvaartmeteorologie en plaatsvervangend hoofddirecteur. Collega's beschouwen hem als de nestor van de synoptische meteorologen, die zich baseren op analyses van waarnemingen en weerkaarten. Vooral in de jaren na de tweede wereldoorlog heeft hij een grote rol gespeeld in de snelle modernisering van de weerkamer van het KNMI. Hij beschikte over een enorme kennis van zaken en had de weerkaarten van veel bijzondere weersituaties in zijn geheugen. Naast de dagelijkse weerpraktijk was hij ook internationaal actief in de meteorologie. Postma was lid van verschillende delegaties en woonde tal van conferenties bij van onder meer de Wereld Meteorologische Organisaties en de International Civil Aviation Organisation.

Belangrijk was zijn rol als een van de verantwoordelijke meteorologen bij de Watersnoodramp van 1953. Hij zag de ramp ruim op tijd aankomen en heeft samen met collega meteoroloog dr. H. Bijvoet alles in het werk gesteld om een van de twee Hilversum radiozenders, die toen nog geen nachtuitzendingen hadden, tijdens de rampnacht speciaal in de lucht te houden. "Die mogelijkheid werd ons die nacht ontnomen en dat gaf in de weerkamer een ontzettend gevoel van onmacht," vertelde Postma journalist Kees Slager voor zijn boek "De ramp, een reconstructie". De schrijfster Margriet de Moor beschrijft de "nacht van Postma" uitvoerig in haar recent verschenen roman "De Verdronkene".

K.R. Postma

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten