Nieuwsbericht

In memoriam weerman Hans de Jong

07 januari 2011

Op de laatste dag van 2010 overleed weerman Hans de Jong uit Gorredijk. Hans de Jong was landelijk bekend door zijn vele weerpraatjes voor NCRV radio en de Wereldomroep en de weerrubrieken in onder meer Dagblad Trouw, de Waarheid en het Vrije Volk. Hij toonde zich een waar ambassadeur voor de meteorologie.

Op 1 mei vorig jaar vierde hij zijn zestigjarig jubileum als neerslagwaarnemer van het KNMI. Het is uniek dat een en dezelfde waarnemer zestig jaar lang vrijwel zonder onderbreking en op dezelfde plek neerslagmetingen heeft verricht. Nog geen jaar later gaf hij te kennen te willen stoppen met de waarnemingen omdat zijn gezondheid achteruit ging.

Hans de Jong heeft met zijn werk als weerkundige geschiedenis geschreven. De contacten met De Bilt dateren al van de jaren rond de Tweede Wereldoorlog. In de oorlogsjaren werden, deels illegaal, weergegevens uitgewisseld met voormalig KNMI-hoofddirecteur van Everdingen. Hans de Jong kreeg een baan als onderwijzer maar het weer bleef hem het meest boeien. In 1946 publiceerde hij zijn eerste maandelijkse weerbericht in de krant, waarna steeds vaker een beroep op hem werd gedaan. Zo was hij op 7 oktober 1951 tijdens de tweede experimentele televisie-uitzending als amateurmeteoroloog te gast in een programma over hobbies. Daarmee was hij één van de eerste weermannen in de geschiedenis van de TV.

In 1960 nam hij afscheid van het onderwijs en kwam hij officieel in dienst als weerman bij de Friese Koerier, later de Leeuwarder Courant. Daarna ging het in sneltreinvaart en had hij zijn handen vol aan het werk voor verschillende media. Samen met de in 1992 overleden weerman Jan Pelleboer, legde hij de basis voor de popularisering van de meteorologie in Nederland, gaf hij een belangrijke impuls aan de amateurmeteorologie en was hij voor menigeen een bron van inspiratie om meteorologie te gaan studeren en weerkundige te worden. Hans de Jong schreef een aantal boeken over het weer waaruit nog velen kunnen putten. Hans de Jong werd 89 jaar.

Weerman Hans de Jong bij zijn zestigjarig jubieum als neerslagwaarnemer van het KNMI (foto: Jan Visser)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten