Nieuwsbericht

Instituten bundelen data en rekenkracht

20 april 2010

Zes Nederlandse overheidsdiensten en wetenschapsinstituten gaan hun computermodellen en datagegevens koppelen in een Nationaal Modellen- en Datacentrum. Deze vergaande samenwerking moet leiden tot betere en snellere onderzoeksresultaten om in de toekomst bijvoorbeeld veiligheids-en gezondheidsrisico’s te beperken of om te voorkomen dat er te duur of onnodig gebouwd wordt.

RIVM, PBL, TNO, Deltares, Alterra en KNMI zijn de initiatiefnemers van dit Nationaal Modellen- en Data Centrum (NMDC). Door modellen en data van deze instituten aan elkaar te koppelen, verwachten ze een vollediger en gedetailleerder beeld te krijgen van trends en ontwikkelingen. Het NMDC past in de huidige trend van een slimmere en kleinere overheid die samenwerkt met de markt.
Vandaag - dinsdag 20 april - vindt in Utrecht de start plaats van het NMDC. Vanaf 2012 moet het NMDC operationeel zijn. Het NMDC start als een virtuele organisatie waarvoor de zes partnerinstituten deskundigen leveren. Het centrum richt zich in eerste instantie op milieu en leefomgeving waarbij veiligheid en duurzaamheid voorop staan. Belangrijke aandachtsgebieden zijn onder meer ecosystemen, luchtkwaliteit, weer, klimaat, bodem- en oppervlaktewater en gezondheid.

De behoefte aan een gezamenlijk modellen- en datacentrum is vanuit de praktijk gegroeid. Bij het maken van toekomstverwachtingen en het beschrijven van complexe werkelijkheden worden steeds vaker computermodellen gebruikt. Deze berekeningen worden gemaakt voor de lange termijn zoals op het gebied van economie, demografie, klimaat, ruimtelijke ordening, maar ook voor ontwikkelingen op korte termijn zoals weersverwachting, smogvorming, files, epidemieën. De modelresultaten geven een verwachte situatie weer die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld veiligheids- en gezondheidsrisico’s te beperken of schade te voorkomen.

Een recente ontwikkeling is dat modellen niet alleen onafhankelijk gebruikt worden maar ook aan elkaar gekoppeld of gestapeld worden. Zo hopen onderzoekers een gedetailleerder en vollediger beeld te krijgen van de interactie tussen verschillende verschijnselen.
Een treffend voorbeeld van het samenvoegen van modellen is het Deltaprogramma waar de betrokken instituten in samenwerken. Om de gevolgen van de klimaatverandering te kennen, zijn modellen nodig voor simulaties en berekeningen. Voor de toekomstige veiligheid van Nederland is het dan van groot belang dat de modellen de effecten voor water, lucht, verkeer, wonen en natuur integraal voorspellen. Hoeveel hoger moeten de dijken? Welke grondwaterproblemen levert het op? Hoe groot is het effect van bodemdaling? Zo kan de overheid op adequate wijze de juiste maatregelen treffen.

De betrokken instituten werken al langer samen op het gebied van modelberekeningen maar dat was vooral op projectbasis. Het ontbreken van een structurele samenwerking werd steeds meer als een gemis ervaren. De behoefte om de opgedane kennis te borgen, groeide. Vanuit het NMDC kan gemakkelijker worden voortgebouwd op eerder verworven kennis. Daarbij kunnen innovatiekracht en internationale contacten beter worden benut; ook door instituten die zich geen uitgebreide expertise op allerlei ondersteunende gebieden kunnen veroorloven. Voorts kan door deze samenwerking elke organisatie toegang krijgen tot elkaars infrastructurele faciliteiten voor dataopslag en –verwerking. Het NMDC garandeert daarbij de hoogwaardige opslag- en rekencapaciteit voor modellen.

De kosten van het oprichten van het NMDC zijn begroot op 9,5 miljoen euro. Hiervan wordt 5 miljoen euro beschikbaar gesteld door het rijksprogramma Vernieuwing Rijksdienst. De bijdrage van de partnerinstituten is in de vorm van instrumentarium, kennis, materiële middelen en deskundigen.



Voor meer informatie:

PBL
Anneke Oosterhuis
030-2743033 anneke.oosterhuis@pbl.nl
www.pbl.nl

Alterra
Bert Jansen
0317-485053 bert3.jansen@wur.nl
www.alterra.nl

TNO
Wart Mandersloot (bestuurslid NMDC)
015-2763035 wart.mandersloot@tno.nl
www.tno.nl

Deltares
Margriet Roukema
06-30381604 Margriet.Roukema@deltares.nl
www.deltares.nl

RIVM
Jeannette van Enst
030-2742840 Jeannette.van.Enst@rivm.nl
www.rivm.nl

KNMI
Janine Leunessen
030-2206386 janineleunessen@knmi.nl
www.knmi.nl

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
  2. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten