Nieuwsbericht

Juli 2007: Nat en vrij koel

31 juli 2007

Overvloedig regen, herhaaldelijk onweer, weinig zon en een paar flinke stormen. Juli 2007 zal voor de meeste vakantiegangers geen beste herinneringen achterlaten. De tegenstelling met vorig jaar kon niet groter: toen was juli extreem droog en recordwarm.

Iets te koel
Gemiddeld was juli dit jaar met 17,0 graden in De Bilt liefst 5,3 graden kouder dan vorig jaar! Het was de eerste maand sinds augustus vorig jaar die te koud uitpakte. Toch was de maand niet uitgesproken koel. Normaal levert juli een gemiddelde op van 17,4 graden. Het koele weer manifesteerde zich vooral in de eerste helft, rond het midden van de maand was het een week lang vrij warm. Op 15 juli werd in Maastricht zelfs nog 32,9 graden gemeten. In het zuidoosten kwam de temperatuur nog op twee dagen boven de 30 graden uit. In De Bilt werd de tropische grens niet bereikt maar werd het op het normale aantal van 19 dagen warmer dan 20 graden en op 3 dagen (tegen 7 normaal) warmer dan 25 graden.

Zelden zo nat
De aandacht werd echter volledig bepaald door de vele zware buien waarbij het herhaaldelijk onweerde. Op vijf dagen viel op zeker één weerstation 50 mm of meer. Sinds mei zijn er in ons land al negen van dergelijke dagen voorgekomen met zware regen. Overal in ons land was het natter dan normaal. Gemiddeld over het land viel volgens voorlopige berekeningen 155 mm tegen 70 mm als langjarig gemiddelde. Daarmee was juli vergelijkbaar met recordmaand juli 1942 die landelijk gemiddeld 158 mm opleverde. De meeste neerslag viel in de westelijke helft, minder in het zuidoosten. Het neerslagstation Oudenbosch kreeg zelfs 267 mm te verwerken.

Windhoos
Verschillende buien gingen vergezeld van angstaanjagende rolwoken, hagel en zware windstoten. Op 26 juli was op de Veluwe zelfs sprake van een windhoos waarbij vooral aan de bossen forse schade werd aangericht. Op basis van het schadepatroon en nader onderzoek door meteoroloog Jacob Kuiper is inmiddels duidelijk dat het inderdaad ging om een forse windhoos. Op 24 en 26 juli stond er langs onze kust een stormachtige wind. Op 24 juli werd zelfs af en toe stormkracht 9 gemeten met windstoten van circa 100 km/uur. Dergelijke stormen komen in de zomer niet vaak voor. Het vele wisselvallige weer liet minder ruimte over voor de zon dan gewoonlijk. Gemiddeld over het land scheen de zon 184 uur tegen 201 normaal.

Extreem weer in heel Europa
Vrijwel overal in Europa was het weer deze maand van slag. Voor het Verenigd Koninkrijk kreeg het flink te verduren met zware regen en enorme overstromingen. De afgelopen drie maanden waren hier met circa 350 mm in een groot gebied de natste sinds het begin van de waarnemingen. Lokaal viel 100 tot 120 mm in een dag. Ondertussen had het zuiden van Europa te maken met extreme hitte. Vooral in de Balkan  was het lange tijd heet. Griekenland kreeg voor de tweede maal deze zomer een hittegolf te verwerken met temperaturen tot circa 45 graden.

Recordwarme en kurkdroge juli 2006 naast natte juli 2007* (Foto: Jacob Kuiper, WPI/KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten